RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Jag är sexterapeut: Detta är det vanligaste par frågar

29 mar, 2023 
Splitbild: Ett par hos terapeuten och fyra fötter under täcket
När sexet kört fast i en relation kan sexterapi vara en lösning i återvändsgränden. För sajten Well and good berättar en sexterapeut om de vanligaste frågorna hon får från par med intimitetsproblem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många par är sex en viktig del av kärleksrelationen. Därför kan det upplevas som frustrerande, förvirrande och dränerande, när den intima biten inte riktigt fungerar i förhållandet.

VIDEO: Sexologen - Det här är de 3 vanligaste sexproblemen hos parBrand logo
VIDEO: Sexologen - Det här är de 3 vanligaste sexproblemen hos par

Att vända sig till en terapeut för goda råd och rätt verktyg kan förhoppningsvis förbättra sexlivet. Men oavsett hur det står till i sänghalmen kan de flesta säkerligen dra nytta av en sexterapeuts tips.

Sex- och relationsexperten Meghan Fleming, berättar för sajten Well and good, att många par kommer till henne med liknande typ av av bekymmer:

– Par kan lätt fastna i sex som är slentrian, eller som inte ens känns värt att ha. Genom sexterapi försöker man hitta tillbaka till grunden som handlar om njutning, att ge och ta, säger hon.

Annons

Topp 3 vanligaste frågorna till sexterapeuten

Familje- och sexterapeuten Joy Berkheimer träffar många par i sitt yrke. För Well and good har hon listat de tre vanligaste frågorna som par frågar kring sex, enligt nedan.

Hur ofta har par sex – egentligen?

Många par verkar intresserade av att veta hur ofta andra par har sex för att jämföra, berättar Berkheimer. Särskilt brukar det vara en i förhållandet som vill få ett slags mått eller erkännande av terapeuten, inför sin partner. Även om Berkheimer sitter på statistik över hur mycket och ofta andra par har sex, är det en individuell fråga som skiljer sig beroende på flera olika faktorer. När Berkheimer får frågan brukar hon därför bolla den tillbaka till paret och säga:

– Jag ser helst att vi jämför ert sexliv idag med hur det såg ut förut, och att vi inte jämför med andras sexliv, det är mer hälsosamt så.

Om jag inte känner åtrå, betyder det att jag inte älskar min partner?

En annan vanlig fråga sexterapeuten får handlar om åtrå, eller snarare avsaknaden av åtrå för sin partner som man älskar. Enligt Berkheimer synkar inte alltid kärleken och lusten, men det behöver inte betyda att man måste göra slut. Däremot kan det vara ett tydligt tecken på att någonting har förändrats i relationen, och därför är det viktigt att försöka nysta i vad det kan vara, menar hon.

Annons

– Det kan ha med dina egna behov att göra, eller att din partner har förändrats, att personen du en gång var attraherad av inte längre är densamma. Det kan handla om livsförändringar och stressfaktorer, utseendet, uppförandet, och personligheten som kan spela in. Saker som kan behöva justeras, säger Berkheimer.

Hur kan vi jobba på intimiteten i förhållandet?

Intimitet handlar om tillit och att våga visa sig sårbar, säger sexterapeuten. Fysisk intimitet består av fem olika slags delar som kan stärka en relation, varav sex är en av dem. Par vänder sig till Berkheimer för råd om hur de kan stärka och bygga vidare på intimiteten i sitt förhållande.

Till par som har svårt att hitta intimitet i förhållandet brukar Berkheimer rekommendera tantra för att komma varandra nära på djupet.

– Resultatet är inte: ”Jag måste ha sex”, utan det är mer: ”Jag vill vara nära min partner”, förklarar hon och säger att det i sin tur, med tiden, förmodligen kommer att leda till sex.

Högst individuellt – rådgivning finns att få

Som tidigare nämt är intimitet högst individuellt. Även om ovan punkter kan vara lärorika för alla par, är det alltid bra att vända sig till en professionell terapeut för mer djupgående rådgivning eller terapi, om problemen upplevs som tyngande.

SE OCKSÅ: Så kan botox lindra ångest och depressionBrand logo
SE OCKSÅ: Så kan botox lindra ångest och depression
Annons