ANNONSSAMARBETE MED PRENUMERERA.SE

MåBras chefredaktör: "Här är de 3 största hälsotrenderna 2024"

09 feb, 2024 
AvMarika Agestam Cederlund
Lär känna MåBras sprudlande chefredaktör Jennie Sandberg, som delar med sig av de största hälsotrenderna – och ger en inblick bakom kulisserna på en av Sveriges största hälsotidningar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt

Jennie Sandberg har varit chefredaktör för MåBra sedan 2011 och är en av Sveriges främsta experter inom hälsa.

Hur har ditt hälsointresse utvecklats under åren?

– Jag har alltid varit intresserad av hälsa, men intresset exploderade när jag klev in på MåBra-redaktionen för 13 år sedan. Parallellt har området hälsa blivit till en megatrend, som rör och berör människor på helt andra plan idag. Både jag och MåBra har följt med i utvecklingen, där det blivit fler sanningar, trender, metoder, studier och experter än någonsin att ta ställning till. Idag finns det fler möjligheter än någonsin att må bra, men det har också blivit svårare att hitta rätt. Där hoppas jag att MåBra och vårt uppdrag kan hjälpa.

Jennie Sandberg är chefredaktör på MåBra.

Vad skiljer Måbra från andra hälsosajter?

– MåBra har bevakat nyheter inom hälsa och medicin i över 40 år. Vi navigerar som ingen annan mellan trender och vetenskap och strävar alltid efter att leverera trovärdig och hållbar inspiration och information till våra läsare.

Jennie om de 3 hetaste hälsotrenderna 2024

1. AI och jämställd vård
AI möjliggör revolutioner, särskilt inom vården. Kvinnohälsa och hormonell hälsa hamnar äntligen på tapeten och femtech fortsätter ta ny mark. Även jämställd vård prioriteras, där både sjukvård och forskning fokuserar på kvinnohälsa.

2. Trendande träningsformer
Gruppträning blir ännu större, vi vill ses och upptäcker också tillsammans-effektens alla fördelar. Pulszoner, tröskelträning och slow running är även högaktuella träningsformer.

3. Hållbar kost och pro/-prebiotika
Hållbarhet blir ännu viktigare när det kommer till kost, där jakten på vegetariskt protein får stort utrymme. Vi får också se pro- och prebiotika i kosten, eftersom tarmens mikrobiom är en fortsatt glödhet snackis.

Har du något extra roligt minne från någon av de många träningsresor som MåBra anordnat genom åren?

– Mängder! Även vi på redaktionen får ju vänner för livet och det är alltid lika roligt att se effekten av vår gemensamma vecka på hemmaplan sen. Folk vågar ofta byta jobb, flytta och ta andra stora steg i livet. På plats är det lika häftigt att se nya vänskapsband knytas och jag är otroligt imponerad över de som åker själva. Som Rita från Gotland, som skaffat sig ett kompisgäng från hela landet och som har re-unions på våra resor. Eller Jennifer, som tog en paus från småbarnslivet och följde med oss till Mallis. Glömmer aldrig när hon fick en tand paniklagad i solstolen av medresenärer som råkade vara tandläkare. Eller Kjell, som fick sitt livs vecka på Kreta när han fick en egen låt i målgången på vårt MåBra-lopp. Att åka själv på våra resor är alltså inte samma sak som att åka ensam!

Även vi på redaktionen får vänner för livet under våra träningsresor

Fyra gånger om året är vi hundratals resenärer som åker till värmen för en riktigt feelgoodvecka. Här på MåBras träningsresa till Palma 2023.

MåBra gör ju även magasin – vad kan jag som prenumerant förvänta mig att läsa under det kommande året?

– Du får njuta av en uppdaterad design, där vi tydliggjort magasinets alla kategorier. Ta del av 100 sidor med senaste nytt inom medicinsk forskning, träning, kost, psykologi, relationer samt skönhet, mode och inredning. Här samsas allt som gör livet härligt och hälsosamt. Alltid med en kunnig expert, så du som läsare kan vara trygg i att innehållet är faktagranskat, hållbart och trovärdigt.

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet.

Har du någon extra spännande läsning att tipsa om på sajten MåBra?

– Vi träffade dr Michael Mosley och fick ett givande samtal med honom där han gav smarta och enkla tips på små vanor som har stor effekt för hälsan. Det behöver inte vara så stort eller svårt att leva lite sundare! Läs artikeln här!

Sist men inte minst: vad är det bästa i rollen som chefredaktör för MåBra?

Det är en ynnest att gå till jobbet med uppdraget att få våra läsare och följare att må bra. Redaktionen älskar att göra hälsonyheter tillgängliga för vår målgrupp. Varje dag möter jag människor med en delad agenda: att göra folks liv friskare och härligare. En underbar kontext att befinna sig i!

This or that med Jennie

Gym/Utomhusträning
Soloträning/Gruppträning
Sött/Salt
Gå upp tidigt/Sova ut
Sommarsemester/Vintersemester