Biggest Loser-Mona om tiden efter vinsten: "Ett svart hål"

Biggest loser-vinnaren Mona Eriksson innan tävlingen och idag.
Den stora hälsoresan säsong 2 – här är alla deltagarna
1:21

Efter reklamen: Den stora hälsoresan säsong 2 – här är alla deltagarna

(1:21)

Slå på ljud

I förra säsongen av reality-programmet Biggest Loser Sverige gick Mona Eriksson segrande ur tävlingen – hon hade då förlorat 49,4 procent av sin vikt, eller 64,8 kilo, sedan hon först klev in på Ekolsunds slott.

Men vägen till vinsten kantades av extrem diet och träning, och när priset väl var hennes hamnade hon i en stor svacka, berättar hon nu i en intervju med Aftonbladet. Hon säger bland annat att hon plågade sig sig själv och ofta grät sig till sömns om kvällarna.

Se ocksåFängelse, depression – det hände deltagarna i Biggest Loser sen.

Bland annat saknade hon verktyg för att lyckas hålla vikten i vardagen.

Alexandra Zazzi: Nu har jag nått min idealvikt

– Jag brukar kalla tiden efter vinsten för mitt svarta hål. Jag kände ju bara till extrema sätt att äta på – överkonsumtion eller extremdiet. Jag ville ju må bättre och stärka mig men jag visst inte hur, säger hon till Aftonbladet.

Mona fick psykologhjälp efter Biggest Loser

Det tog Mona Eriksson nästan ett år att hitta den där livsviktiga balansen, och hon behövde hjälp från både psykolog och dietist. Idag studerar hon till jurist, samtidigt som hon har startat en coaching-verksamhet och utbildar sig till personlig tränare. Hon vill nämligen hjälpa andra att göra samma resa som hon – från självhat till livsglädje.

En insikt hon kommit fram till under året är vikten av balans och att vara snäll mot sig själv – något hon själv kanske inte var under sin viktresa. Hon tror att många överviktiga drar sig för att skaffa en pt.

Amanda Krimi från Biggest loser: "Vi väntar barn!"

– Jag vill vara coachen som jag behövde för 2-3 år en. Det är inte så lätt, många coacher därute är superslimmade och har ingen egen erfarenhet av övervikt. Det skulle inte funka för mitt gamla jag, att Mona, 131 kg skulle gå till en skitsnygg rippad person som säger att det ”bara är att göra det”. Man blir inte bemött rätt, för det finns ofta en större problematik under.

Även om början på hennes resa inte var hållbar och hälsosam, så har hon lyckats vända det nu.

– Det tog tid men jag har lärt mig att mat är något hälsosamt, säger hon.

Mona om känsloätandet

På sitt Instagramkonto skriver hon en hel del om sin resa och insikterna hon gjort om hälsa under tiden. Till bilden ovan skriver hon bland annat:

"Efter viktnedgången kom jag till ett vägskäl. Antingen kunde jag välja att återgå till mina gamla vanor med känsloätandet och sockermissbruket. Eller så kunde jag kämpa för min hälsa. Lära mig själv att hitta en balans och hitta en hållbarhet. Där är jag idag. En hållbar hälsosam livsstil."

Källa: Aftonbladet, Instagram Foto: TT, Instagram

Utvald läsning