BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Mineralerna som minskar ditt midjemått – och hjälper dig ner i vikt

06 feb, 2018 
Mat med mineraler: Spenat, banan, avokado, mandlar med med.
Mineraler är viktiga för din friskfaktor, men visste du att de kan ge viktnedgången en knuff i rätt riktning också? Här är mineralerna som hjälper dig gå ner i vikt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på vitamin B12-bristBrand logo
5 tecken på vitamin B12-brist

För många av oss är nyckeln till viktnedgång att börja äta mindre – det kan vara mindre portioner, eller byten av livsmedel som ger färre kalorier. Men det gäller fortfarande att få i sig alla viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera. Och faktum är att vissa av de här näringsämnena kan hjälpa dig i kampen mot övervikt, bland annat genom att öka förbränningen.

Här är tre viktiga mineraler du bör satsa på om du vill hålla vikten!

Kalcium

Kalciumrik mat kan hjälpa dig att hålla vikten. När forskare lät två grupper få olika mycket av mineralet framkom det att de som åt mest, 2 200 mg kalcium per dag, fördubblade fettförbränningen jämfört med den grupp som åt minst mängd kalcium. Mineralet har dessutom en förmåga att hindra tunntarmen från att ta upp fett, vilket påskyndar viktminskningen ytterligare.

Att äta mycket kalcium kombinerat med D-vitamin, som finns i bland annat fet fisk, har också visat sig gynna fettförbränningen. Samma kombination ska enligt studier också minska behovet av småätande.

Annons

Ät: Mejeriprodukter, lagrad hårdost, nötter, broccoli.

Zink

Brist på zink kan göra det svårare för kroppen att ta hand om maten, men en trögare förbränningstakt och svullen mage som följd. Studier har också visat att zinkbrist ger en ökad aptit. Se därför till att äta zinkrik kost så ofta du kommer åt, det gör nämligen immunförsvaret extra glatt så här års!

Zinkbrist kan också leda till nedsatt immunförsvar och påverka ögonhälsan, hud och naglar negativt. Har du zinkbrist kan du känna dig både energilös, trött och ha svårt att gå ner i vikt.

Ät: Ägg, musslor, kött, mjölkprodukter, vetegroddar, nötter och solrosfrön.

Krom

Håll fingrarna på behörigt avstånd från kakburken med hjälp av krom. Detta mineral har en dokumenterad effekt mot envisa sötsug, bland annat genom att balansera kroppens blodsockernivåer och förbättra dess insulinkänslighet.

Personer som tränar hårt, stressar mycket och äldre har större risk att få krombrist än andra.

Ät: Torkad frukt, nötter, kött och produkter med öljäst.

Källor: Expressen GI & Hälsa, vitaminsidan.se, paulun.se mfl.

Läs mer:

Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

Mineralet som sinkar snuva & stoppar depp!

Annons