BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Forskare: Här är fettet som orsakar bukfetma

08 apr, 2014 
Blir magen större medan träningens effekter uteblir? Då bör du kolla vilken typ av fett du äter mest av, visar ny forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så olika kan 100 kalorier se utBrand logo
Så olika kan 100 kalorier se ut

Mättat fett är mer fettbildande och mindre muskeluppbyggande än fleromättat fett. Och typen av fett reglerar också var i kroppen fettet lagras. Det visar en studie från Uppsala universitet.

I studien deltog 39 unga och normalviktiga män och kvinnor, som alla fick 750 extra kalorier varje dag under sju veckor. Hälften av deltagarna fick sina bonuskalorier från muffins bakade med solrosolja, en fleromättad fettkälla. Resterande fick samma kalorimängd från muffins bakade med mättat fett, i detta fallet palmolja.

Utöver typen av fett var de muffins som användes identiska gällande ingredienserna, med lika mycket kolhydrater, fett och protein.

Båda grupperna ökade i vikt, men forskarna kunde tydligt se att de testdeltagarna som åt muffins med mättat fett, palmolja, fick en betydligt större mängd fett i lever och kring buken jämfört med gruppen som fick kalorier från fleromättat fett. Den totala mängden kroppsfett blev också högre i gruppen som åt mättat fett, samtidigt som ökning av muskelmassan var tre gånger lägre jämfört med de personer som ätit muffins med fleromättat fett.

Annons

– Leverfett och bukfett tycks bidra till en rad rubbningar i ämnesomsättningen. Resultaten kan därför få betydelse för patienter med ämnesomsättningssjukdomar som diabetes. Om resultaten gällande ökad muskelmassa efter fleromättat fett kan bekräftas i kommande studier är det av potentiellt intresse för många äldre, där en bibehållen muskelmassa är av stor vikt för att förebygga sjuklighet, säger Ulf Risérus, docent vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och ansvarig för studien.

Bukfetma och hög andel fett i levern är sedan tidigare sammankopplat med ökad risk för att utveckla diabetes typ 2. I studien framkom att mättade fetter kunde aktivera gener i fettväven som ökar fettinlagringen i just buken, medan fleromättat fett hade motsatt effekt. Det kunde aktivera gener som minskade fettinlagringen och förbättrade sockeromsättningen.

Fler studier krävs dock för att förstå dessa samband i detalj.

Annons

Ökad förbränning & mindre mått – allt om ditt kroppsfett!

Har överviktiga personer trög ämnesomsättning, hur många fettceller har en vuxen kvinna och vilken typ av kroppsfett är farligast? MåBra pratar fett med en expert!

Läs mer!

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

Läs mer!

Alla rätt för hälsan: MåBra:s fettskola!

Fast, flytande, fleromättat… Begreppen kring våra fettkällor är svåra att hålla rätt på. Här berättar vi hur de påverkar din hälsa!

Läs mer

Därför bör kvinnor undvika transfetter

Gillar du pommes frites, chips och småkakor? Då bör du definitivt läsa detta!

Läs mer

Så väljer du rätt fett – stor guide

För att må bra måste kroppen varje dag få tillskott av fett via maten. Här är guiden som hjälper dig välja rätt fett!

Läs mer

Så snabbt blir maten till skadligt bukfett

Tar muffinsmidjan allt större plats i jeansen? Då kan det vara läge att se upp. När för mycket fett samlas kring buken är både favoritbyxorna och hälsan i farozonen – och vägen dit kan vara snabbare än du tror…

Läs mer

Fett eller inte? Experten svarar på 10 frågor

Fett kan bränna fett och light ska man akta sig för. Det finns många tvärsäkra råd om fett när man vill gå ner i vikt. Stämmer de? Nutritionisten Anki Sundin reder ut begreppen!

Läs mer

BILD: Thinkstock

Annons