Forskare: Här är fettet som orsakar bukfetma

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Mättat fett är mer fettbildande och mindre muskeluppbyggande än fleromättat fett. Och typen av fett reglerar också var i kroppen fettet lagras. Det visar en studie från Uppsala universitet.

I studien deltog 39 unga och normalviktiga män och kvinnor, som alla fick 750 extra kalorier varje dag under sju veckor. Hälften av deltagarna fick sina bonuskalorier från muffins bakade med solrosolja, en fleromättad fettkälla. Resterande fick samma kalorimängd från muffins bakade med mättat fett, i detta fallet palmolja.

Utöver typen av fett var de muffins som användes identiska gällande ingredienserna, med lika mycket kolhydrater, fett och protein.

Båda grupperna ökade i vikt, men forskarna kunde tydligt se att de testdeltagarna som åt muffins med mättat fett, palmolja, fick en betydligt större mängd fett i lever och kring buken jämfört med gruppen som fick kalorier från fleromättat fett. Den totala mängden kroppsfett blev också högre i gruppen som åt mättat fett, samtidigt som ökning av muskelmassan var tre gånger lägre jämfört med de personer som ätit muffins med fleromättat fett.

– Leverfett och bukfett tycks bidra till en rad rubbningar i ämnesomsättningen. Resultaten kan därför få betydelse för patienter med ämnesomsättningssjukdomar som diabetes. Om resultaten gällande ökad muskelmassa efter fleromättat fett kan bekräftas i kommande studier är det av potentiellt intresse för många äldre, där en bibehållen muskelmassa är av stor vikt för att förebygga sjuklighet, säger Ulf Risérus, docent vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och ansvarig för studien.

Bukfetma och hög andel fett i levern är sedan tidigare sammankopplat med ökad risk för att utveckla diabetes typ 2. I studien framkom att mättade fetter kunde aktivera gener i fettväven som ökar fettinlagringen i just buken, medan fleromättat fett hade motsatt effekt. Det kunde aktivera gener som minskade fettinlagringen och förbättrade sockeromsättningen.

Fler studier krävs dock för att förstå dessa samband i detalj.

Ökad förbränning & mindre mått – allt om ditt kroppsfett!

En normalviktig person har flera miljarder fettceller.

Har överviktiga personer trög ämnesomsättning, hur många fettceller har en vuxen kvinna och vilken typ av kroppsfett är farligast? MåBra pratar fett med en expert!

Läs mer!

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Grapefrukt är ett av de livsmedel som har en positiv effekt på förbränningen, enligt Fiona Kirk.

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

Läs mer!

 

Alla rätt för hälsan: MåBra:s fettskola!

Mättat och omättat fett påverkar kroppen på olika sätt.

Fast, flytande, fleromättat… Begreppen kring våra fettkällor är svåra att hålla rätt på. Här berättar vi hur de påverkar din hälsa!

Läs mer

 

Därför bör kvinnor undvika transfetter

Se upp med pommes friten, de kan innehålla skadliga fetter.

Gillar du pommes frites, chips och småkakor? Då bör du definitivt läsa detta!

Läs mer

 

Så väljer du rätt fett – stor guide

Välj olivolja framför smöret.

För att må bra måste kroppen varje dag få tillskott av fett via maten. Här är guiden som hjälper dig välja rätt fett!

Läs mer

Så snabbt blir maten till skadligt bukfett

Ett litet handtag är ingen fara, men större grepp kan öppna dörren till oönskade hälsoproblem.

Tar muffinsmidjan allt större plats i jeansen? Då kan det vara läge att se upp. När för mycket fett samlas kring buken är både favoritbyxorna och hälsan i farozonen – och vägen dit kan vara snabbare än du tror…

Läs mer

Fett eller inte? Experten svarar på 10 frågor

Vilket fett är egentligen det bästa?

Fett kan bränna fett och light ska man akta sig för. Det finns många tvärsäkra råd om fett när man vill gå ner i vikt. Stämmer de? Nutritionisten Anki Sundin reder ut begreppen!

Läs mer

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips
Dela på: