Så snabbt blir maten till skadligt bukfett

Bli av med skadligt bukfett!

Din vikt säger inte allt om hälsan. Även normalviktiga personer kan ha skadliga fettsamlingar kring buken, och just bukfetma kan kopplas till en rad otäcka hälsoproblem. Hjärt-kärlsjukdom, diabetes och högt blodtryck hör till de vanligaste konsekvenserna, men bukfetma har också kunnat sammankopplas med vissa former av cancer, demens och benskörhet.

Efter en stor måltid kan magen kännas större än normalt, en känsla som ofta skylls på hjärnans mättnadssignaler. Men faktum är att magen mycket väl hinner växa under restaurangbesöket, det tar bara några timmar för maten att omvandlas till ett fettlager kring midjan. Det hävdar forskare vid engelska Oxford University, skriver tidningen Telegraph.

Tips! Så blir du av med det farliga bukfettet!

Enligt deras studie ovandlas 30 gram fett från maten till 2-3 teskedar fett i de fettceller som omger magen. En process som inleds en timme efter första tuggan, och avslutas tre timmar efter avslutad måltid.

– Det går väldigt fort. Cellerna i fettvävnaden kring midjan fångar upp fettet i blodet och lagrar det. Äter du för mycket kommer du aldrig att förbränna dessa fettreserver, istället kommer mer och mer fett att lagras och du går upp i vikt, förklarar studiens talesman Fredrik Karpe till samma tidning.

Har du koll på ditt bukomfång?

midja

Mätning av midja/höftkvot

Olika former av övervikt är olika farliga. Det är avgörande hur fettet är placerat. Om det sitter kring magen och bröstkorgen är det farligare än om det sitter på låren eller baken. Ju högre upp fettet sitter, desto högre risk för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Du mäter din midja/höftkvot genom att dividera ditt midjemått med ditt höftmått.

Räkna ut din midja/höftkvot
  * cm
  * cm
  Beräkna
  Din midja/höftkvot är:
  Riktvärde kvinna < 0,8
  Riktvärde man < 1,0

  Så här tolkar kvinnor resultatet:

  Under 80 centimeter = Bra

  Mellan 80-88 centimeter = OK, men se upp

  Över 88 centimeter = Hälsorisk

  Så här tolkar män resultatet:

  Under 94 centimeter = Bra

  Mellan 94-102 centimeter = OK, men se upp

  Över 102 centimeter = Hälsorisk

  BILD: Thinkstock

  Utvald läsning