BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

8 orsaker till att du gått upp i vikt – som INTE beror på mer fett

22 jan, 2020 
Viktuppgång inte fett.
Du har gjort allt rätt, men ändå visar vågen att du har gått UPP i vikt. Lugn. Det behöver inte bero på mer fett på kroppen. Här är andra, naturliga orsaker till att vikten ökar – tillfälligt.
Annons
5 bra snacks för viktnedgångBrand logo
5 bra snacks för viktnedgång

Många som försöker gå ner i vikt brukar väga sig på morgonen för att se att man är på väg åt rätt håll. I början kan kurvan peka neråt veckor i sträck. Men så en morgon visar vågen plötsligt ett par kilo plus istället – trots att du har ätit rätt och motionerat som du ska.

Då gäller det att inte kasta in handduken och gripas av panik. Det finns nämligen orsaker till att du gått upp i vikt som inte har ett dugg med att du har fått mer kroppsfett att göra! Och de orsakerna har din våg ingen som helst koll på, den visar på plus oavsett orsak. Här listar den amerikanska närings- och träningsexperten Jordan Syatt några tänkbara skäl till att vågen tillfälligt pekar åt fel håll:

1. Du har ätit mer än vanligt av de här två sakerna

Salt är känt för att binda vatten till kroppen. Har du ätit mycket salt mat de senaste dagarna kan du ha mer vätska i kroppen och det kan synas på viktkurvan. Men tänk på att viktuppgången bara är vätska, inte fett! När du kissat (eller svettats) ut det kommer även vikten att återgå till det normala. Även kolhydrater binder vätska. De kolhydrater kroppen inte använder direkt som bränsle samlas som en energireserv i form av glykogen i musklerna. Det drar till sig vätska. Ju mer glykogen vi samlar på oss, ju mer vätska blir det i kroppen.

Annons

2. Du är stressad

När vi är kroniskt eller akut stressade blir salt- och vätskebalansen störd av våra stresshormoner. Under, och efter, en stressig period kan vi känna oss ovanligt uppblåsta. Vid akut stress ser hormonet adrenalin till att vi utsöndrar mer vätska. När den akuta stressen är borta, kommer kroppen att återställa vätskebalansen genom att samla på sig den vätska du har förlorat igen – och vikten ökar. Men viktökningen beror alltså på mer vätska, inte på mer kroppsfett!

3. Du ska ha mens

Samma sak händer under menstruationen, hormonerna stökar till vätskebalansen i kroppen tillfälligt. Det är inte ovanlig att man ”vätskar upp sig” två kilo de första dagarna under menstruationen!

4. Du tränade tungt igår

Tränade du tung styrketräning i går är dina muskler i full färd med att bygga upp sig dagen (eller dagarna, beroende på hur tungt du tränade) efter. Den här reparationsprocessen gör att musklerna suger åt sig vätska och glykogen som en svamp. Och alla vet att en blöt svamp väger mer än en torr…

Annons

5. Du har inte varit på toa och gjort nummer 2

Att inte ha bajsat ordentligt på ett tag är en orsak till tillfällig viktuppgång man inte alltid ens tänker på. Har man varit trög i magen och inte kunnat tömma sig ordentligt kan det visa sig som en ”falsk” viktuppgång.

6. Du åt middag senare än vanligt

Åt du en sen brakmiddag? Då är det inte heller konstigt att du väger mer än vanligt på morgonens invägning. Du har helt enkelt mer mat i mag- och tarmsystemet. Men tänk på att viktökningen beror på det tillfälliga innehållet i din mage, inte på att du har fått mer kroppsfett!

7. Du väger dig tidigare på morgonen

Den här punkten hänger delvis ihop med punkten ovan – det har helt enkelt gått kortare tid än vanligt mellan din middag och din invägning. Du har då också mer maginnehåll och det syns på vågen. Tillfälligt.

8. Du tar medicin

Har du nyligen börjat medicinera kan det vara ett skäl till att du samlar vätska i kroppen och väger något mer. Det gäller till exempel blodtrycksmedicin och kortison. Det kan också bero på att du har tagit antiinflammatoriska värktabletter.

Foto: TT

Läs mer:

Här är de 3 bästa dieterna för vikt och hälsa 2020 – enligt experterna

Kalori-lista: 42 livsmedel du kan ersätta med nyttigare alternativ

Quiz: Vad innehåller mest kalorier?

Annons