Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetHantera känslorADHD

Bli av med stressen - gå ut i naturen

22 dec, 2013 
Allt fler drabbas av stressrelaterade sjukdomar och intresset för hur man ska varva ned är större än någonsin. Ett enkelt sätt att klara av vardagsstressen är att vara i naturen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Dagens tillvaro är mer intensiv än någonsin. Många stressar både på jobbet och på fritiden, och att slå av stressen blir svårare och svårare. Men det går! Ett sätt är att hitta lugnet utomhus, vilket är journalisten och författaren Åsa Ottossons bästa råd  – och ämnet i hennes bok Lugn av naturen.

– Idag ska man göra karriär, vara snygg och vältränad, en perfekt förälder med mera. Och ofta glömmer man att man behöver tid för återhämtning. Ju mer  man är, desto mer behöver man också vara av ibland, säger Åsa.

För att kunna vara just av gäller det att göra något enkelt, icke-digitalt och icke- prestationsinriktat. Som att vara i naturen.

– Allra bäst är det att regelbundet gå ut och ha lugna små stunder på ett fint ställe i ens omgivning: en park, en strand, en trädgård, en skog. Man påverkas också av att titta på lugn natur genom fönstret, på film eller på bild. Att lyssna på naturljud som vågskvalp eller fågelsång på cd är också avstressande, säger Åsa.

Annons

Flera studier har visat på att naturen gör oss gott. Det som får oss att varva ner är naturens vilsamma sinnesintryck. Som inte kräver något av oss.

– Våra kroppar och psyken är gjorda för ett liv i naturen. Vår art har levt där under i princip hela sin historia. Det betyder inte att vi inte kan bo i städer eller leva högteknologiska liv, vi är väldigt anpassningsbara, men det är bra för oss att ibland låta kropp och själ vila i någonting som är mer välbekant, berättar Åsa vidare.

När Åsa själv vill koppla av går hon ut till närmsta skog, ensam eller med sin hund. Långsamma träningsformer som man kan göra ute i det fria är också något hon tycker är avkopplande.

Åsas bästa tips till sig som är stressad

1. Gå ut till en fin plats i naturen nära hem eller jobb, stäng av telefonen, öppna sinnena och var närvarande i stunden.

2. När du promenerar eller motionerar i det fria: lägg in ett stopp på den finaste platsen längs rundan. Sitt där och gör ingenting ett tag med öppna sinnen.

3. När du väntar på bussen eller tåget använd stunden till att lägga märke till naturen i omgivningen: ett lövverk som rör sig, en fågel som sjunger eller molnen som rör sig på himlen.

4. Lyssna på naturljud på skiva, radio (vågskvalp i P1 på nätterna) eller nerladdat i telefonen när du vill slappna av eller när du ska somna.

AV: Izabella Falck

BILD: Thinkstock & Åsa Ottoson

Annons