7 anledningar att dricka mer vatten

Att vi får i oss tillräckligt med vatten är viktigt för att kroppen ska kunna fungera som den ska. När vi känner oss törstiga har kroppen redan börjat bli uttorkad, och därför är det viktigt att vi fyller på med vätska regelbundet. Ungefär en liter vatten bör vi få i oss varje dag, utöver den vätska vi får i oss genom maten.

Här är några av de positiva effekter som vattendrickandet ger:

1 – Du håller dig frisk!

Slemhinnorna i munnen, halsen och näsan är fulla av antikroppar som står emot virus du andas in eller får i dig via maten. När du har vätskebrist torkar slemhinnorna ut, och du blir mer mottaglig för infektioner.

Boosta immunförsvaret: Här finns vitaminerna!

2 – Du tränar bättre

Att svettas är nödvändigt för att kyla ner kroppen vid hård fysisk ansträngning, men det gör också att kroppen förlorar massor av vätska, vilket försämrar prestationsförmågan. Fyll därför på med vatten både under och efter träningspasset.

Så maxar du förbränningen på promenaden

3– Du slipper huvudvärk!

Huvudvärk kan ha flera olika orsaker, men en av de vanligaste som samtidigt är lätt att åtgärda, är vätskebrist. Vänta därför en stund med värktabletterna och testa alltid att dricka ett glas vatten när du känner att det börjar dunka i huvudet. Ofta kan det räcka för att värken ska släppa.

Beror din huvudvärk och irritation på järnbrist?

4– Du kan gå ner i vikt!

När din mage skickar hungersignaler till hjärnan kan det bero på att du är törstig istället för hungrig. Testa därför att dricka ett stort glas vatten när det börjar kurra i magen mellan måltiderna, så kan du minska ditt småätande och på sikt minska vikten.

Ät som på semestern – och gå ner i vikt!

5– Du förebygger förstoppning

När du dricker mycket vatten hjälper du kroppen att ta upp fibrerna i maten på ett bättre sätt, så att du får en smidigare matsmältning och undviker att drabbas av förstoppning.

Platt, mätt & lugn – bästa knepen för en nöjd mage!

6– Du håller hjärnan på topp

Trötthet beror ofta på vätskebrist. Har du druckit för dåligt kan både koncentrations- och koordinationsförmågan försämras, och reaktionstiden bli längre. Så drick ett glas vatten om du känner dig trött och okoncentrerad, så är chansen stor att du piggnar till.

Alltid trött? De 7 vanligaste orsakerna!

7– Du får huden att stråla!

Ofta är vi noga med att återfukta huden med olika crèmer både morgon och kväll. Vi ska dock inte glömma att det är minst lika viktigt att fylla på med fukt från insidan, genom att dricka vatten. När hudcellerna är vattenfyllda håller sig hyn mjuk och återfuktad och får mer lyster.

Anti-age i grönsaksdisken: Ät dig yngre!

 

Källor: Livsmedelsverket, Women´s health, iForm

 

AV: Linnea Bjärle

Bild Thinkstock

 

Utvald läsning