Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

8 anledningar till att du alltid känner dig hungrig

01 sep, 2020
hungrig kvinna letar mat i kylskåpet
Kurrar det i magen trots att du ätit för bara en liten stund sen? Här är åtta anledningar till att du kan känna dig hungrig hela tiden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I vanliga fall blir vi hungriga ungefär var fjärde timme, så lång tid tar det för magsäcken att tömmas och kroppen att ta upp näringsämnena efter att vi har ätit. Är magsäcken tom kommer vi att känna hunger. Men det finns också annat som påverkar våra hungerkänslor, som blodsocker till exempel.

Det är olika från person till person hur hungriga vi blir. Och att känna hunger emellanåt är förstås i de allra flesta fall helt normalt och ofarligt. Men om du känner hunger mest hela tiden och magen kurrar även efter att du precis har ätit så kan det vara något som inte riktigt är i balans.

Här är några anledningar till att vi kan känna oss extra hungriga.

1 Du sover för lite

Att inte sova, eller få tillräckligt med återhämtning, kan påverka hormonerna som kontrollerar hungern i våra kroppar. Det kan göra att man känner sig mer hungrig och får svårare att känna sig mätt när man äter. Det är också vanligt att man blir mer sugen på socker, fett och snabba kolhydrater när man sover för lite.

Annons

2 Blodsockret är på väg ner

När blodsockret börjar sjunka kan kroppen signalera hunger och sug för att häva den sjunkande kurvan. Det behöver inte betyda att man har lågt blodsocker när man känner sig hungrig eller sugen.

Men vid hypoglykemi, då glukosen i kroppen sjunker till väldigt låga nivåer så kan det låga blodsockret göra att kroppen signalerar hunger för att den behöver energi. Det här är vanligt vid diabetes men man kan också få det av andra hälsoproblem.

3 Du stressar för mycket

När vi stressar får vi ett påslag av stresshormonet kortisol, som kan göra att vi känner oss hungrigare. Precis som när vi sover för lite är det vanligt att vi blir sugna på mindre hälsosamma saker att äta. Om vi är stressade när vi äter är det också lätt att vi inte riktigt registrerar vad vi stoppar i oss, det kan också göra att man upplever sig vara mer hungrig.

4 Du blir inte mätt på det du äter

Om du äter för lite protein är det lättare att mättnadskänslan snabbare går över efter att du har ätit. Samma sak om man äter för lite av nyttiga fetter. En balanserad kost, gärna med fibrer, är nyckeln till att hålla sig mätt längre.

Annons

5 Sköldkörteln är i obalans

Sköldkörtelproblem som hypertyreos innebär att sköldkörteln tillverkar för mycket hormoner och jobbar för hårt. Det gör att ämnesomsättningen kan öka och göra dig att du känner dig hungrigare.

6 Du dricker för lite vatten

Ibland är det svårt att skilja på signaler som säger att man är törstig och signaler om hunger. Om man dricker för lite är det alltså lättare att bli sugen på att småäta eller att uppleva att man är hungrigare än man egentligen är.

7 Du tränar – eller inte

När vi tränar blir vi oftast inte lika hungriga, motion hjälper till att hålla blodsockret i balans. Men man kan också bli hungrigare på grund av att kroppen bränner mer kalorier när vi rör på oss. När vi tränar är det extra viktigt att se till att kroppen får den energi den behöver. Kanske behöver vi lägga till ett litet mellanmål före eller efter passet.

8 Mediciner gör dig hungrig

En del mediciner gör att man vill äta mer än vanligt. Det kan till exempel handla om allergimedicin eller antidepressiva mediciner. Om du har gått upp i vikt efter att du började äta medicinerna kan det vara för att du känner mer hunger, och det kan vara bra att diskutera med din läkare.

Källa: WebMD Foto: TT

LÄS MER:

Forskare: Att gå ner i vikt gör dig hungrigare

Inte hungrig efter träningen? Ny studie förklarar varför!

Maten som hjälper dig tappa kilon – utan hunger

Annons