Artikeln innehåller reklamlänkar

5:2-dieten: 6 smarta knep som underlättar fastedagarna!

Testar du 5:2-dieten? Då kan det här vara bra tips för dig för fastedagarna!

Gå ner i vikt med 5:2-dieten, metoden som gör dig friskare och smalare enligt forskning. Metoden går ut på att ha en återkommande fasteperiod, oftast en eller två dagar per vecka, där kaloriintaget ligger på 500 kcal/dag för kvinnor och 600 kcal/dag om du är man. Övriga dagar äter du precis som vanligt!

Här är sex smarta tips för att göra de kalorisnåla dagarna så smidiga som möjligt!

1. Skippa kolhydraterna

Kolhydrater tenderar att ”äta upp” dagens kaloriranson snabbt och kan orsaka besvärliga blodsockerfall. Satsa istället på magert protein som ger större mättnad och ett jämnare blodsocker.

Läs mer: Mättande 5:2-recept med extra mycket protein

2. Frossa i grönsaker

De flesta grönsaker har ett lågt kalorivärde och innehåller mycket vatten, som gör att du kan äta en större volym mat. Välj gärna säsongens grönsaker, de smakar bäst och ger mest näring.

Läs mer: Lär dig att älska grönsaker – så här gör du!

3. Smaksätt din mat

Ge din kalorisnåla mat extra smak med kryddor och örter, tipsar MarieClaire.co.uk. Färska och torkade kryddor, färskpressad citron och vinäger är utmärkta smaksättare. Men titta på innehållsförteckningen, vissa kryddblandningar, till exempel de som brukar kallas ”salladskrydda”, innehåller socker.

Läs mer: Kryddorna som gör dig smalare – 5 heta tips!

4. Satsa på soppa

Soppa är en av de mest populära fasterätterna, och inte undra på. Soppor kan göras extremt kalorisnåla, är goda och mättar bra. Det är också lätt att göra storkok och frysa in.

Läs mer: Ner i vikt med soppa – 50 smala recept

5. Experimentera med mattiderna

Testa dig fram och se vad som passar dig bäst. Vissa vill äta fem små mål på 100 kalorier var, andra satsar hellre på en lunch och en middag. Vissa vill gärna äta frukost medan andra klarar sig bra utan mat fram till mitt på dagen. Hitta din bästa måltidsrytm!

Läs mer: 5 myter om din frukost – har du gått på dem?

6. Drick te

När suget kommer, ta en kopp te. Många upplever att varma drycker mättar bättre än kalla drycker och att teer smaksatta med frukter, bär och kryddor som vanilj och kanel kan tillfredsställa sötsuget. Men se till att du också dricker mycket vatten, då teet är urindrivande.

Läs mer: Vilket te är nyttigast?

Gå ner i vikt med vår digitala 5:2-guide!

Med våra smarta onlinekurser är det enkelt att nå dina mål. Med 5:2-guiden får du snabb åtkomst till tidigare publicerat material om 5:2, expertråd, nya rön och fakta samt mängder av kalorisnåla recept.

Läs mer och börja direkt här!

5:2-maten som mättar bäst per kalori

5:2-febern sprider sig över landet och vi får mängder av frågor kring lämplig mat att äta under lågkaloridagarna. Här är en lista på smart 5:2-mat som mättar bäst per kalori, intressanta kostfakta för alla som värnar om minskat midjemått!

Läs mer: 5:2-maten som mättar bäst per kalori

5:2 eller 6:1 – vad ska jag välja?

5:2 eller 6:1

Får man lika bra hälsoeffekter med 6:1- som med 5:2-metoden? undrar en läsare. MåBra:s viktcoach Marie Tegnér reder ut skillnaderna!

Läs mer: 5:2 eller 6:1 – vad ska jag välja?

AV: Malin Karlberg   BILD: Thinkstock

5:2-special! Ny tidning ute nu! (länk till Aller media shop)

5:2-specialtidning från MåBra

Köp den i butik eller i Aller Media-shop här! (länk till Aller media shop)

Erbjudandet gäller inom Sverige och så långt lagret räcker!

 

Redaktionens tips