BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

5 smarta anledningar att testa 5:2-dieten

26 jan, 2017 
Vill du förbättra din hälsa och gå ner några kilo? Då är 5:2-dieten den perfekta metoden att uppnå dina mål. Här ger vi dig 5 bra skäl att testa!
Annons

1. Du behöver bara dra ner på kalorierna två dagar i veckan
Fem av veckans dagar äter du precis som vanligt. Två av dagarna håller du dig till 500 kalorier. Metoden är enkelt att förstå och följa och kräver inte att du lägger om din kost helt och hållet. Du kan alltså fortsätta njuta av maten du tycker om, så länge du halvfastar två dagar varje vecka.
Läs mer: 6 smarta knep som underlättar fastedagarna

2. Du förbättrar dina hälsovärden
Det är inte bara vikten som påverkas av att du följer 5:2-dieten. Även blodtrycket och kolesterolet förbättras av att du halvfastar. Studier pekar på att du kan leva i genomsnitt 4-5 år längre om du följer 5:2 långsiktigt.
Läs mer: Viktcoachens provresultat efter 3 månader med 5:2

3. Metoden funkar för alla
En färsk, svensk undersökning visar att 5:2-dieten ger goda effekter för i princip alla som följer metoden. Resultaten varierar från person till person, men ”99 procent av fastarna har gått ner i vikt, minskat i bukfetma och fettmassa”, säger 5:2-forskaren Kerstin Brismar till TT.
Läs mer: 5:2-dieten funkar för alla

Annons

4. Du kan kombinera 5:2 med andra dieter
Följer du exempelvis GI-metoden eller LCHF och trivs bra med det, men vill ha snabbare resultat? Är du vegetarian, glutenintolerant eller äter IBS-kosten FODMAP? Det går jättebra att fortsätta med den typ av kost du trivs med, eftersom 5:2-metoden inte dikterar vad du ska äta, utan bara hur många kalorier.
Läs mer: Kan man kombinera LCHF med 5:2?

5. Du har flera sorters fasta att välja på

Har du svårt att fasta två dagar i veckan? Börja med 6:1, det vill säga att fasta en gång i veckan. Du får givetvis bättre resultat om du fastar två dagar, men en dag i veckan är bättre än inget. Du kan även testa 16:8-metoden, där du fastar 16 timmar per dygn. Då behöver du inte dra ner på kalorierna alls, så länge du äter dagens alla mål under en 8-timmarsperiod. Vanligast är att skippa frukosten.

Läs mer: Så minskar du midjemåttet utan att äta mindre

5:2-specialtidning från MåBra
Annons