BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

5 härliga anledningar att äta mer ost

27 maj, 2015 
Ost bra för vikten.
Här är de bästa anledningarna till att frossa i krämiga och lagrade ostar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ost smakar ljuvligt och kan ätas precis som den är eller tillagas på en rad olika sätt. Vi svenskar älskar ost och tycker att det piffar upp de flesta maträtter. Oavsett om din favorit är keso, gorgonzola, mozzarella eller parmesan – här är 5 bra skäl att äta ost oftare!

1. Det är bra för hjärtat

En dansk studie har kommit fram till att personer som äter mycket ost får bättre hjärthälsa och minskar sin risk att dö i förtid.

2. Det motverkar övervikt

Ost ökar halterna av nyttiga bakterier i tarmen, vilket främjar kaloriförbrukningen, höjer insulinresistensen och förebygger fetma.

3. Ost är rikt på protein

För dig som försöker dra ner på snabba kolhydrater är ost perfekt mat, då det i princip enbart består av fett och protein. Toppenmat för dig som äter enligt LCHF eller GI-metoden – eller helt enkelt som försöker att äta mer vegetariskt.

4. Det ger dig friskare tänder

Att äta en bit ost efter maten ökar salivproduktionen och frisätter ämnen som skyddar emaljen mot angrepp.

Annons

5. Det stimulerar fettförbränningen

Ost i allmänhet – men parmesanost i synnerhet – är rikt på kalcium som boostar kroppens förbränning av fett. De som äter 2 200 mg kalcium per dag fördubblar fettförbränningen jämfört de som bara äter 700 mg kalcium per dag, enligt en studie. Allra bäst är det att kombinera kalcium med att även äta mer d-vitamin – även det kan öka förbränningen!

LÄS MER:

Ät mer ost och gå ner i vikt

Stoppa sötsuget med lågkolhydratskost

Njut bort dina extrakilon med parmesan

Annons