Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Njut bort dina extrakilon - med parmesan!

11 nov, 2012 
En smakrik parmesan förhöjer smakupplevelsen på mängder av rätter. Men den delikata osten kan uträtta mycket mer än så, visar nya studier.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Parmesanost görs på opastöriserad mjölk och får mogna långsamt. Det gör den mycket rik på näringsämnen som protein, vitaminer och mineraler. Och mycket lättsmält för magen.

Minskar vikten

Parmesan är en riktig kalciumbomb: 1 380 mg kalcium per 100 g. Jämför med vanlig hårdost som innehåller knappt hälften så mycket. Studier visar att kalciumrik mat kan hjälpa till att hålla vikten. I en undersökning fick två grupper försökspersoner äta mycket respektive lite kalcium i en vecka. Hos de som åt mest, 2 200 mg kalcium per dag, fördubblades fettförbränningen jämfört med den grupp som åt 700 mg kalcium.

Ökar fettförbränningen

Studier har också visat att fettförbränningen stimuleras om man äter mycket kalcium kombinerat med D-vitamin ─ som finns i bland annat fet fisk som lax, sill, strömming och hälleflundra. En kalciumrik kost kombinerat med D-vitamin minskar också behovet av småätande.

Annons

Mättar bra

En annan fördel med parmesan är att den mättar bra på grund av sitt höga proteininnehåll: 41,5 g per 100 g. Och det är betydligt mer än våra vanliga proteinkällor som kött, fisk och fågel.

Tips!

Använd parmesan som en krydda – den passar till det mesta. Ju längre lagringstid desto rikare smak. Välj en kortlagrad parmesan till gratäng och en mer lagrad på pasta eller till ostbrickan. Växla gärna mellan fin- och grovmalen parmesan över pasta eller risotto. Hyvla tunna flagor över salladen eller på nykokta grönsaker. Eller bryt en bit, droppa lite crema di balsamico över och njut den som den är.

I vår receptbank finns över 2 800 kaloriberäknade smalrecept, varav 16 har parmesan som ingrediens. Bilden ovan visar vår Potatis- och parmesansoppa (330 kcal/port)

 

Källor: Livsmedelsverket.se, näringsfysiolog Kristina Andersson, diluca.se, m fl.

 

AV: Monika Brannäs

BILD: Thinkstock

Annons