10 viktfällor att se upp med i vardagen

1: Du knaprar nötter i tid och otid

Nötter innehåller visserligen nyttigt fett, men det blir problem om du bara lägger till utan att ta bort något annat i din diet. En näve nötter innehåller 175 kcal och 14 gram fett. Det är lika mycket som sju portioner lättmargarin à 5 gram.

Åtgärd: Om du ska gå ner i vikt kan du inte äta nötter som mellanmål, utan använd dem som en krydda eller komplement. Håll koll på mängden och ta hellre en frukt till mellanmålet.

Läs mer: Kalorifällorna du tror är nyttiga

 

2: Du lider av duktighetssyndromet

Du äter kanonbra i veckorna, men på helgerna brakar du loss och kör i dig tusen kalorier på en enda måltid. Eller så gör du som många kvinnor: äter sparsamt under dagarna, men trycker i dig alldeles för mycket på kvällen.

Åtgärd: Tänk på att kroppen inte känner samma mättnad på kvällen som på morgonen. Fördela energiintaget jämnt över dagen: frukost 20–25 %, lunch 25–35 % och middag 25–35 % är en bra modell.

Läs mer: Sätt stopp för småätandet med ny 7-stegsmetod

 

3: Du är mellanmålsmissbrukare

Fem mål om dagen har vi fått lära oss att äta, men mellanmål är faktiskt inte nödvändigt för alla, särskilt inte om du vill gå ner i vikt. En frukt är ofta tillräckligt, men många äter för mycket. Eller för ofta.

Åtgärd: Notera vad du äter under en dag. Märker du att du ständigt har något i munnen eller att mellanmålen ofta blir stora behöver du se över ditt ätande. Planera vad du ska äta under en dag och försök hålla dig till det, så blir det lättare att undvika småätandet.

Läs mer: Minska sötsuget – med jordnötter!

 

4: Du sörplar caffe latte

Kaffe är guld värt för många av oss, och det blir lätt både fyra och fem koppar om dagen från automaten på jobbet. Det är ju så små muggar, tänker du kanske, men en caffe latte med socker innehåller 62 kcal. Fem sådana koppar om dagen motsvarar tre Soleroglassar!

Åtgärd: Sörpla inte bara av ohejdad vana. Välj hellre vanligt kaffe med en skvätt lättmjölk, det innehåller bara 17 kcal.

Läs mer: Har du genen som gör att du älskar kaffe?

 

5: Du tror att sallad är smalmat

Salladen till lunch kan innehålla lika många kalorier som pizzan. Boven är ofta dressingen. En dressing med majonnäs i kan ge 250 kcal extra och plötsligt är salladen uppe i samma energimängd som pizzan.

Åtgärd: Försök att begränsa dressingmängden till en matsked. Många sallader är lika goda utan dressingen – häll inte på den bara av gammal vana.

Läs mer: Smala sallader som hjälper dig att komma i form

 

6: Du gör träningen till ett mat-alibi

Det är lätt att tänka: ”Nu har jag tränat, så nu behöver jag äta mycket.” Men en timmes motion motsvarar ungefär två små bananer. Den som tar en energidryck direkt efter träningen och sedan går hem och äter som vanligt får i sig för mycket.

Åtgärd: Hoppa över energidrycken om du inte tränar på elitnivå och ta en frukt i stället.

Läs mer: Så undviker du att äta för mycket efter träningen

 

7: Du stoppar suget med drickyoghurt och smoothies

Mellanmål på flaska har blivit populärt, lätt att ta med sig och äta i farten. Men många innehåller mycket socker och dessutom skickar drycker inte samma mättnadssignaler till hjärnan. Det gör att du inte känner samma tillfredsställelse av en dryck som av vanlig mat.

Åtgärd: Dryckerna är okej som måltider, men okynnesdrick inte. Vatten är det bästa du kan dricka som törstsläckare. Det är även bäst för tänderna!

Läs mer: Vardagens värsta sockerfällor

 

 8: Du har för stora tallrikar

Våra tallrikar blir större och större. Förr var diametern 16 centimeter, i dag är den upp till 26 centimeter. Då är det lätt att lassa upp större portioner och äta mer utan att man märker det.

Åtgärd: Lura ögat med små tallrikar som snabbt ser välfyllda ut. Då riskerar du inte att lägga upp en jätteportion som du sedan känner dig tvingad att äta upp.

Läs mer: Det sunda sättet att tappa kilon utan att banta

 

 9: Du ringlar olivolja på ALLT

Tv-kockarna gör det och vi tar gärna efter. Visst innehåller olivoljan hälsosamt fett, men den är fortfarande hundra procent fet.

Åtgärd: Skaffa en sprayflaska och spraya oljan i stället för att ringla. Tänk på att tv-kockarnas stänkande kan motsvara ett par matskedar. Håll koll på mängderna!

Läs mer: Maten som hjälper kroppen att bränna fett

 

10: Du går på nyttighetsmyten

Man kan inte äta obegränsat av något, hur nyttigt det än är. Om du till en komplett måltid gör en alltför matig sallad, till exempel med kikärter och mager fetaost, så kan resultatet bli att du äter nästan två kompletta måltider. Naturgodis är ett annat exempel. Det låter sunt, men innehåller ofta i stort sett lika mycket energi som vanligt godis.

Åtgärd: Ät nyttigt, men håll koll på mängderna. Är du sugen på något sött, ta hellre en bit mörk choklad, så får du åtminstone i dig lite antioxidanter. Men bara en liten bit!

Läs mer: Stort test – därför går du inte ner i vikt!

AV: Susanne Ståhl   BILD: Thinkstock

Testa vår kurs:

Utvald läsning