BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Nötterna som kan minska ditt sötsug!

24 okt, 2016 
Här är forskarnas teorier om varför du håller dig mätt längre – om du äter jordnötter till frukost!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du äter frukost blir det lättare att hålla aptiten under kontroll resten av dagen. Men vad du äter till morgonmålet har också stor betydelse! Att äta jordnötter eller jordnötssmör till frukost hjälper dig nämligen att kontrollera suget efter socker och skräpmat under 12 timmar framöver, enligt en studie från Purdue University och Federal University of Vicosa i Brasilien.

Det kom forskarna fram till efter att de låtit ett antal kvinnor äta tre olika frukostmål. Det ena bestod av jordnötter, apelsinjuice och flingor med mjölk. Det andra alternativet innehöll samma ingredienser – förutom att de bytte ut de hela jordnötterna mot jordnötssmör. Det tredje målet bestod däremot bara av juice och flingor med mjölk – alltså inga jordnötter alls. Alla de tre frukostmålen innehöll lika många kalorier.

Efter experimentet tog forskarna blodprov och lät kvinnorna gradera sina aptitnivåer på en skala. Det visade sig då att de som åt jordnötter till frukost kände sig mättare – hela 12 timmar efter måltiden! Och de som åt jordnötssmör slapp hungern ännu längre!

Annons

Läs mer: Därför kan du inte motstå nattmackan!

En orsak till detta kan vara att blodproverna visade att de som åt jordnötter och jordnötssmör hade högre nivåer av tyrosin i kroppen – ett ämne som gör att man känner sig mätt efter maten. Deras blodsockernivåer var dessutom lägre – även efter att de ätit luncher som innehöll mycket snabba kolhydrater.

Förutom att jordnötter och jordnötssmör håller aptiten i schack så innehåller de även andra viktiga näringsämnen som magnesium, zink och vitamin E. Men de är även rika på kalorier! Därför tycker forskarna att man ska hålla sig till två matskedar per frukostmål.

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

AV Elin Lenander

BILD: Thinkstock

Annons