Nötterna som kan minska ditt sötsug!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Om du äter frukost blir det lättare att hålla aptiten under kontroll resten av dagen. Men vad du äter till morgonmålet har också stor betydelse! Att äta jordnötter eller jordnötssmör till frukost hjälper dig nämligen att kontrollera suget efter socker och skräpmat under 12 timmar framöver, enligt en studie från Purdue University och Federal University of Vicosa i Brasilien.

Det kom forskarna fram till efter att de låtit ett antal kvinnor äta tre olika frukostmål. Det ena bestod av jordnötter, apelsinjuice och flingor med mjölk. Det andra alternativet innehöll samma ingredienser – förutom att de bytte ut de hela jordnötterna mot jordnötssmör. Det tredje målet bestod däremot bara av juice och flingor med mjölk – alltså inga jordnötter alls. Alla de tre frukostmålen innehöll lika många kalorier.

Efter experimentet tog forskarna blodprov och lät kvinnorna gradera sina aptitnivåer på en skala. Det visade sig då att de som åt jordnötter till frukost kände sig mättare – hela 12 timmar efter måltiden! Och de som åt jordnötssmör slapp hungern ännu längre!

Läs mer: Därför kan du inte motstå nattmackan!

En orsak till detta kan vara att blodproverna visade att de som åt jordnötter och jordnötssmör hade högre nivåer av tyrosin i kroppen – ett ämne som gör att man känner sig mätt efter maten. Deras blodsockernivåer var dessutom lägre – även efter att de ätit luncher som innehöll mycket snabba kolhydrater.

Förutom att jordnötter och jordnötssmör håller aptiten i schack så innehåller de även andra viktiga näringsämnen som magnesium, zink och vitamin E. Men de är även rika på kalorier! Därför tycker forskarna att man ska hålla sig till två matskedar per frukostmål.

10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

Stoppa sötsuget – med rätt mat!

AV Elin Lenander

BILD: Thinkstock

Mer innehåll från MåBra
Dela på: