Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Kalorifällorna som du tror är nyttiga

01 sep, 2014 
kalorifallor
Har du koll på vad maten du stoppar i dig faktiskt innehåller? Många populära maträtter som känns nyttiga är rena fett- och sockerbomberna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att göra sunda matval är inte det lättaste – speciellt om du inte har lagat maten själv och således inte vet exakt vad den innehåller. Dessutom ändras rönen hela tiden kring hur vi bör äta.

Här är några av våra mest populära maträtter som verkar nyttiga – men inte nödvändigtvis är det.

1. Sallader

En fräsch sallad, det känns väl hälsosamt? Ja, färska grönsaker är alltid en bra idé, men var uppmärksam på vad som mer finns i salladen. Är det ett par salladsblad i botten och sedan ett stort lass med oljemarinerad pasta? Toppings som ost, skinka, krutonger och stabbiga dressingar drar också upp kaloriinnehållet.

2. Soppor

En buljongbaserad grönsakssoppa skiljer sig markant från en redd soppa som mest innehåller vispgrädde. Välj smart! En linssoppa med tomatbas är både mättande, näringsrik och har ett lågt GI-värde.

3. Sushi

Det må kännas sunt med de små fiskbitarna som du petar i dig med pinnar. Men var är grönsakerna? Tänk också på att det vita sushiriset är blandat med socker. En bit sushi innehåller runt 50 kalorier, så en 12-bitars sushi drar iväg till 600 kalorier. Många upplever även att de inte håller sig mätta särskilt länge på sushi.

Annons

4. Juicer och smoothies

Det nyttigaste sättet att få i sig frukter och bär är att äta dem färska och hela. Det brukar också kännas mer mättande än att dricka kalorierna. Smoothies och juicer har i regel ett högt sockerinnehåll. Även om det står att inget socker är tillsatt görs juicerna oftast på koncentrat, vilket innebär att fruktsockret är mer koncentrerat än i den färska frukten.

5. Nötter

Nötter och frön innehåller en mängd vitaminer, mineraler och nyttiga fetter som gör dem otroligt hälsosamma. Samtidigt är de väldigt energirika och ett par nävar nötter kan innehålla lika många kalorier som en hel måltid. Ät gärna nötter, men tänk på att det räcker med några få åt gången.

6. Yoghurt

Att äta yoghurt är bra för hälsan på många sätt, inte minst så innehåller det mycket kalcium och en viktig bakteriekultur. Men se upp med de sockrade fruktyoghurtarna, som motsvarar en efterrätt snarare än en frukost. Köp istället naturell yoghurt och smaksätt den själv med färska eller tinade bär.

Annons

Vill du ha koll på kaloriinnehållet i din mat? Använd MåBra:s praktiska kaloritabell!

LÄS MER:

Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Det är enkelt, snabbt och garanterat säkert att snabb-banta med den nya 2-veckors fettbrännardieten. Upp till 5 kilo kan du rasa i vikt!

Läs mer: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Negativa kalorier: Maten som bränner fett!

Visste du att det finns mat som kräver mer energi av kroppen att smälta än vad den tillför? Fenomenet kallas negativa kalorier, och kan hjälpa dig att tappa kilon på nolltid!

Läs mer: Maten som bränner fett!

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Annons