Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

10 hälsosamma anledningar att börja yoga

13 dec, 2020 
Yogapositioner på strand och i hem.
Tycker du att yoga är tråkigt, eller att du är för stel för positionerna? Tänk om! Du får nämligen massa goda effekter av att yoga regelbundet. Här är några av dem!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

Är man inte insatt i yoga kanske man tänker på yogisar som lite flummiga personer som går runt i fladdriga kläder och dricker te och bränner rökelse. Men yoga är en aktivitet som är för alla.

Det finns hinduiska skrifter från innan vår tideräkning som nämner yoga, men det kom inte till USA och Europa förrän på 1900-talet. Idag utövar miljontals människor världen över yoga, och det finns många goda hälsofördelar de får ta del av.

För yogan ger inte bara mer styrka och smidighet, mindre värk och ångest – det finns massor av goda effekter av att lägga lite tid på enkla yogaövningar. Här är några! (Och vill du lära dig mer kan du här lära dig 6 bra yogaövningar för nybörjaren).

Minskar stress

När vi tränar hårt eller är stressade frisätter kroppen adrenalin, noradrenalin och kortisol. Mycket kortisol i kroppen under en längre tid kan ha inflammatoriska effekter, och börjar bryta ned muskelvävnad, inverka på hjärtat och försämra ditt immunförsvaret. Att yoga kan hjälpa dig minsta stressen och kortisolet.

Annons

Skyddar blodkärlen

Långvarig stress påverkar också kroppens blodkärl negativt genom den inflammatoriska påfrestningen. Kärlen, framförallt hjärtats kranskärl, kan reagera genom att bli styvare och mindre flexibla. Yoga, som innebär både fysisk motion och avslappning samtidigt, har god effekt på kärlen.

Ger bättre blodsocker och blodfetter

Fysisk aktivitet är bra för mycket i kroppen, och bland annat hjälper det till att minska blodsockret och blodfetterna. Satsa på yogaövningar där du får upp flåset lite och behöver anstränga dig så att pulsen stiger, som flödande solhälsningar.

Motverkar depression

Motion är även ett av de bästa hjälpmedlen mot nedstämdhet och depression. Yoga är en snäll och enkel träningsform för den som kanske är inne i en utbrändhet eller depression, eller för den som inte är van vid att träna.

Yinyoga för nybörjare – 5 sköna övningar

Yinyoga för nybörjare.

Sänker blodtrycket

Statisk muskelträning, som yoga ofta innebär, har en bra blodtryckssänkande effekt. Högt blodtryck är en av de största faktorerna bakom hjärtsjukdomar och problem som hjärtsvikt och stroke.

Annons

Minskar smärta

Yoga har en väldigt positiv effekt mot smärta, tack vare kombinationen av andning, meditation, stretchande och styrketräning. Har du problem med migrän, ont i ryggen, stela skuldror och axlar gör du rätt i att testa yoga!

Förbättrar sömnen

Att utföra hård träning precis innan läggdags är inge bra idé och kan gör att du får svårt att komma ner i varv tillräckligt fort. Men ett lugnt pass yoga däremot är ett utmärkt sätt att få återhämtning innan du ska sova.

Ger bättre minne

Forskning har visat att yoga tycks ge en förbättrad exekutiv funktion och göra oss bättre på problemlösning. I en av studierna är det främst stående yogapositioner under 20 minuter som man tittat på.

Bra för hormonell balans

En av de vanligaste hormonella sjukdomarna är hypotyreos, underproduktion av sköldkörtelhormon. Symtom är bland annat låg ämnesomsättning, trötthet och att man fryser. Yoga kan hjälpa genom att minska den fysiska stressen, och stress är en faktor som kan påverka sköldkörteln negativt.

Ger starka immunförsvar

Kombinationen av fysisk aktivitet, minskad stress och bättre sömn gör att kroppen får bättre förutsättningar att klara av infektioner på andra påfrestningar. Yoga är alltså en boost för ditt immunförsvar!

Foto: TT

...

Läs mer:

Yoga eller pilates – vilken träningsform passar dig bäst?

Raseri-yoga – nya träningstrenden som involverar öl och svordomar

Yinyoga för nybörjare – 5 sköna övningar

8 sköna yogaövningar som ger bästa starten på morgonen

Annons