HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Yoga eller pilates – så vet du vilken träningsform som passar dig bäst

03 aug, 2017 
AvMikaela Råberg
För den oinvigda kan det vara svårt att förstå skillnaderna mellan yoga och pilates, men beroende på vad du vill få ut av träningen kan den ena formen vara bättre lämpad för dig än den andra.
Annons

Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

Det är lätt att blanda ihop yoga med pilates, särskilt med tanke på att de ofta buntas ihop och benämns som samma typ av träning.

Båda träningsformerna innebär visserligen en hel del rörlighet och upplevs ofta mindre intensiva än ett flåsigt konditionspass eller tung styrkeworkout. Men det är ungefär där som likheterna slutar.

Förenklat sagt är yoga en minst 5000 år gammal tradition med ursprung i Indien. Yoga handlar mycket om andning, mindfulness och att skapa balans i såväl kropp som i sinne.

Läs också: Hon tar mammayoga till en ny nivå – se de otroliga filmerna

Pilates å andra sidan grundades av Joseph Pilates i början av 1900-talet och träningsformen bygger upp flexibilitet, styrka och uthållighet, bland annat genom andning och övningar som stärker de stabiliserande, samt de djupliggande musklerna i bålen.

Vilken träningsform som är att föredra beror helt på vad du har för mål och vill få ut av din träning.

Annons

Yoga eller pilates – här är träningsformen som passar dig bäst:

Om du inte tränar särskilt ofta: Pilates

Pilates är enklare än yoga att skala och anpassa efter sin egen nivå, vilket exempelvis underlättar om du är skadad eller nybörjare.

Pilates handlar dessutom mycket om att bygga corestyrka, vilket är ett måste om du ska kunna fortsätta träna säkert och utan att skada dig.

Om du vill minska stressen: Yoga

– Den största utdelningen du får av yoga är den mentala delen, säger experten Julie Erickson till livsstilssajten My domaine.

Faktum är att de olika positionerna bara är en liten del av yogans stora hela.

– Under yogaklasser rör vi oss genom specifika positioner som stretchar några muskler, stärker andra, gör oss fysiskt ansträngda och förbereder kroppen för meditaion.

Yogans huvudmål är inte att bli vig, utan att trötta ut kroppen för att hamna i en sinnesstämning där du kan jobba med ditt mentala välbefinnande.

Annons

Om du vill bli mer flexibel: Yoga

Om du huvudsakligen har som mål att bli flexibel och smidig rekommenderar Erickson yoga framför pilates. Detta eftersom man i yoga fokuserar på att stretcha musklerna utan anspänning.

– Yoga tvingar dig att förlänga musklerna medan man i pilates skapar anspänning i muskelfibrerna, förklarar Peter Cirolia, grundare till träningsmetoden Ballet muscle, för My domaine.

Om du vill komma i form: Det beror på

Behöver du komma i form och önskar gå ner i vikt bör du först ta reda på varför du är överviktig till att börja med. Är problemet mentalt är yoga det bättre alternativet. Är övervikten däremot ett resultat av för mycket stillasittande är det pilates du bör satsa på, enligt Erickson.

Viktigt att tänka på är dock att all träning fungerar bäst i kombination med en hälsosam kost och livsstil om du ska få resultat.

Läs också: Yoga kan gynna löpare

Om du vill bygga styrka: Yoga och pilates

Än en gång är svaret inte helt självklart, eftersom de båda träningsformerna involverar olika slags styrkeelement.

– Om du vill bli starkare skulle jag rekommendera en blandning av yoga och pilates och gärna att du alternerar, säger Cirolia.

– Inom pilates använder du mer bålstyrka för att supporta de andra övningarna som tonar hela kroppen och förbättrar hållningen. Inom yoga använder du mer ben och armar och har fokus på att förlänga musklerna och strecha.

Källa: My domaine Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons