Trendspaning: Nu byter vi långloppen mot vardagsmotion

Linnea och Jenny från Supermat gläds åt den nya träningstrenden.

Under en längre period har trenden inom träning gått mot extremt högpresterande former. För några år sedan började alla älska crossfit, och att ”bara” springa ett marathon är det ingen som höjer på ögonbrynen åt längre – nu ska det springas ultramaror till höger och vänster – gärna i fjäll och alper.

För att inte nämna att ”spandex-man” har blivit ett vedertaget begrepp…

Innan prestationsträningen handlade det dock mycket om att träna sig smal, att springa bort fettet, att yoga sig till den slanka formen eller core-träna sig till en plattare mage.

Nu verkar det dock som att hälsan ÄNTLIGEN är i fokus!

Vardagsmotion blir trendigt

Ett exempel är hur vi vill vara i naturen mer. Vandring har blivit en alltmer populär motionsform – även i form av en aktiv semester. Och att vara i naturen har lugnande effekt på oss männingor, enligt forskning – så ett perfekt sätt att motverka den ökande stressen i samhället!

Att få in motionen i vardagen är något vi ofta får höra att vi borde göra – och nu verkar allt fler lyssna. Nu riktar vi blicken inåt och fokuserar mer på vårt mående än på utsidan. Så här säger Sofia ”PT-Fia” Ståhl till SVT nyligen:

Läs också: Så lite vardagsmotion kan skydda hjärtat

– Man börjar prata mer om att få in träningen i vardagen. Att man cyklar till jobbet, eller träffar sina vänner och gör olika aktiviteter. Att det inte behöver handla om tung träning. Jag tycker mig se att trenden är på väg ditåt, alltså mer mot vardagsmotion, säger hon.

MåBra:s bloggande hälsoexperter på Supermat, Linnea Eriksson och Jenny Westman, tror att en bidragande orsak till detta är att allt fler hälsoprofiler och influencers visar upp sin vardagsmotion – och inte bara det vanliga träningspasset.

– Det är ju jättepositivt! Precis som Sofia säger så kan det ju ta lite tid och förhoppningsvis så går det åt rätt håll.

Lite räcker långt

Genom att få in mer vardagsmotion kan vi på ett enkelt sätt förbättra hälsan – och få ett avbrott i det dagliga stillasittandet.

– Som hälsopedagoger älskar vi att jobba förebyggande mot både fysiska och psykiska sjukdomar, vi vill vara friska livet ut. Det kan också vara enkelt för personer som inte har kommit igång med träningen att börja med vardagsmotionen för att få lite positiva upplevelser kring rörelse, säger Linnea Eriksson.

Läs också: Vardagsmotion minskar risken med stillasittande

Hur vardagsmotionerar ni själva?

– Vi är två matfreaks som spenderar mycket tid i köket, där vi står upp och rör oss en hel del, såklart så är ju en nyckel att ha musik när vi lagar mat, bli automatiskt lite fler steg och kanske några dansmoves också, dessutom mycket roligare! Musiken funkar även när du gör andra hemmasysslor. Just nu håller jag på att måla om huset, men annars finns alltid något annat att göra hemma, som att greja lite i trädgården. Förutom det så är det oftast cykel eller promenad som gäller till och från jobbet och gymmet. Jag och Linnea brukar försöka boka in telefonpromenader också, så mycket bättre att prata och promenera samtidigt än att sitta och prata! säger Jenny Westman.

Linnea Eriksson och Jenny Westman bloggar på supermat.mabra.com

Linnea Eriksson och Jenny Westman bloggar på supermat.mabra.com

Här är Supermats tips för att öka vardagsmotionen:

  • Byt bilen mot cykeln – bra för hälsan, plånboken och miljön.
  • Boka promenad med en kompis (om din bästa prommiskompis inte bor i samma stad så prata på telefon samtidigt som ni är ute och spatserar).
  • Kör en ”walk and work”, när du är ute på promenad – stanna vid 10 olika träd, lyktstolpar eller bänkar och kör 10 repetitioner av någon övning, som squats, burpee, armhävningar, dips osv. 
  • Välj alltid trapporna istället för hissen.
  • Inför rörelsepaus på jobbet 1 eller 2 gånger i timmen.
  • Låna grannens hund och rasta både den och dig själv.
  • Gör tre benböj varje gång du går in i köket!
  • Boka aktiviteter med vänner. Förläng sommaren och passa på att vara ute så mycket som möjligt nu på sensommaren och hösten, boka in kubbspel, volleyboll, en lekfull fotbollsmatch eller liknade med vänner. Avsluta gärna med en god och trevlig lunch tillsammans! 

Läs också: Vi rör på oss mer – om vi får poäng för det

PT-Fia tror att det kommer ta tre år ungefär innan det slår stort med vardagsmotion i Sverige – men vi hoppas att det går betydligt snabbare än så! High five för rörelse i vardagen!

Foto: IBL

Utvald läsning