SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Här kan du få skogspromenad på recept

03 apr, 2017 
Promenader är fantastiskt bra för hälsan, och kanske extra bra om du tar dem i skogen. Därför har de här länderna börjar skriva ut det på recept.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Därför ska du promenera – 5 anledningarBrand logo
Därför ska du promenera – 5 anledningar

Vi spenderar mer tid än någonsin inomhus eller i något fordon i dag – 93 procent av tiden enligt en amerikansk studie. Och när vintern är som mörkast och kallast är det inte alltid lockande att ta sig ut för en halkig promenad, men nu när isen börjat smälta bort och ljuset är kvar längre bör vi kanske omvärdera våra vanor – och ge oss ut i skogen.

En japansk studie från 2010 visar att skogspromenader kan sänka ditt blodtryck, hjärtrytm och nivåer av stresshormonet kortisol i saliv. Betydligt mer än om du rör dig i stadsmiljö. Andra studier har även visat att en längre vistelse i skogen kan förbättra vårt immunförsvar genom att öka antalet vita blodkroppar markant.

Läs också: Så mycket måste du promenera för att få bättre hälsa

Därför har skogspromenader blivit en del av sjukvården i Japan och Korea – du kan till och med få det på recept! Men – det är bara vissa, särskilt utvalda promenadstigar som kvalificerar sig. Testpersoner få gå olika leder och stigar och sedan lämna blodprov för att visa om stigen har höjt antalet blodkroppar till en tillräcklig nivå för att kallas hälsofrämjande. Gör den det får stigen sedan användas för ”shinrin-yoku”, som betyder ”skogsbad”.

Annons

Under ett sådant skogsbad ska du helst gå ensam och ha promenaden och ditt psykiska välbefinnande i fokus – låt bli blommor, bär och svamp.

Läs också: Promenadtricket som bränner bort bukfettet!

Teorierna om varför skogen är så nyttig för oss går isär. Vissa tror att det är fytonciderna som alla växter ger ifrån sig som har en avslappnande effekt – något om inte kunnat bevisas. En annan teori är att skogspromenader kan väcka känslor av förundran – något som ska kunna ha hälsosamma effekter, liknande de som märks hos astronauter som ser jorden från rymden.

Källa: Vardagspuls, Washington Post

Foto: Thinkstock

 

Visste du det här om promenader? 10 fantastiska hälsoeffekter!

Läs också: Visste du det här om promenader? 10 fantastiska hälsoeffekter!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons