SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Så lite vardagsmotion behöver du för att skydda hjärtat

01 feb, 2018 
AvHanna Carlsson
Öka chanserna att hålla hjärtat friskt – med så lite som tio minuter extra motion per dag.
Vinsterna med fysisk aktivitet som att stå, gå eller utföra hushållssysslor kan vara större än man tidigare trott. Genom att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med vardagsaktivitet minskar risken att dö i hjärt-kärlsjukdom med 24 procent.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hjärt–kärlsjukdom är den sjukdomsgrupp som orsakar flest dödsfall i Sverige. Det är tidigare känt att en rask promenad eller en tur i löpspåret minskar risken för hjärt–kärlsjukdom, medan nyttan av vardagsmotion är mer omdiskuterad.

Men en ny studie från Karolinska universitetet visar nu att även låg fysisk aktivitet har stora fördelar. Genom att ersätta en halvtimmes stillasittande om dagen med vardagsaktiviteter som att diska, städa eller tvätta bilen beräknas risken att dö i hjärt-kärlsjukdom minska med 24 procent.

Träning är en effektiv metod

I studien analyserade forskarna hur olika nivåer av fysisk aktivitet hos 1 200 personer påverkade dödligheten i bland annat hjärt-kärlsjukdomar.

– Det här är en unik studie eftersom vi har kunnat följa ett stort antal personer med objektivt mätt fysisk aktivitet i upp till 15 år. I tidigare studier har man frågat om fysisk aktivitetsnivå, men det kan leda till felrapportering eftersom det är svårt att komma ihåg exakt hur länge man har suttit stilla och hur mycket man har rört sig, säger Maria Hagströmer som är ansvarig för studien.

Annons

Men vill du sänka riskerna ytterligare för sjukdomar så är det bästa alternativet att träna. Minst 10 minuter på måttlig till intensiv träning om dagen minskar risken för hjärt-kärlsjukdom med 38 procent medan 30 minuter om dagen minskar risken med hela 77 procent, enligt beräkningarna. Har du svårt att motivera dig att gå till gymmet så funkar även en rask promenad om du får upp lite puls.

Så nästan gång du överväger om du verkligen orkar ta tag i diskberget – gör det för hälsans skull!

Foto: IBL

Läs mer:

Promenad: Så kommer du upp i 10 000 steg per dag

LISTA: 18 otippade sätt att bränna 100 kalorier

Annons