Forskare: "Gameification" kan få oss att motionera mer

05 okt, 2017 
Om vi gör den dagliga motionen till ett spel där vi får poäng och kan avancera är chanserna stora att vi börjar motionera mer av bara farten – för att vi har så roligt. Det visar forskning nu.
Annons

”Gameification” är ett utryck som används mer och mer. Det innebär att man tar en vanlig syssla eller aktivitet (till exempel städning, matlagning eller bilkörande) och gör det till ett spel – sätter upp regler och mål och utmaningar som ska klaras av. På så sätt kan tråkiga sysslor bli betydligt roligare och ibland även bättre gjorda!

Ett bra exempel på gameification är spelet Pokémon Go – som fick miljontals människor världen över, både barn och vuxna, att börja promenera för att hitta Pokémon-monster på vägen som dök upp på mobilskärmen allteftersom man gick.

Läs också: Löpning: 5 snabbtips som gör passet roligare

Nu har en stor randomiserad studie gjorts på om gameification faktiskt kan gynna vår hälsa – och svaret verkar vara ja!

Studien, som publicerats i Jama Internal Medicine, gjordes på över 200 vuxna personer i USA, varav över hälften var kvinnor. Hälften av deltagarna blev indelade i en spelgrupp och andra hälften blev kontrollgrupp. Alla fick varsin stegräknare, men spelgruppen fick dessutom poäng och kunde avancera uppåt till olika nivåer om de nådde sina stegmål.

Annons

I resultaten kan man se att de deltagare som var i spelgruppen efter tolv veckor hade ökat sitt dagliga stegande med 1661 steg per dag. Samma siffra för kontrollgruppen var 636 steg. Personerna i spelgruppen uppnådde dessutom i större utsträckning sina dagliga mål.

Läs också: Löpning – 11 knep som gör rundan roligare 

Man kunde dock se att med tiden sjönk deltagarnas aktivitet, men under hela perioden var spelgruppens aktivitetsnivå högre än kontrollgruppens.

Många patienter får idag uppmaningen av läkare att röra på sig mer. Kanske kan den här typen av gameification göra att rådet följs i större grad, och att det känns roligare för patienten när denne dessutom får små belöningar och uppmuntran i form av poäng och uppgraderingar?

Det behövs mer forskning på området innan man kan säga något säkert och något alls om långvariga effekter.

Läs också: UTMANING: Kom i form med vår roliga promenadmetod! 

Annons

Men om du har svårt att komma upp i dina 10 000 steg kanske det kan vara värt att testa att göra en lek eller tävling med några vänner, kollegor eller din partner. Skriv ner några enkla spelregler, bestäm ett poängsystem för hur många steg ni tar och vad som händer om man når sitt dagliga mål eller inte etc. Fantasin sätter gränserna!

Källa: Dagens Medicin  Foto: IBL

 

Promenad: Så kommer du upp i 10 000 steg per dag

En promenad om dagen för underverk för hälsan!

Läs också: Promenad: Så kommer du upp i 10 000 steg per dag

 

Annons