5 knep som garanterat hjälper dig att hålla dina träningsmål

Kvinna som springer och kvinna som står i plankan.
Få mer tränings motivation – experternas tips
1:06

Efter reklamen: Få mer tränings motivation – experternas tips

(1:06)

Slå på ljud

Vi har nog alla någon gång skrivit upp oss på träningsmål som vi sedan gett upp snabbare än snabbast.

För många har det nog varit ännu svårare att hålla motivationen uppe även när det gäller lättare träningsmål nu under pandemin.

Men det behöver inte vara på det sättet. Här är hälsoprofilen Lorna Jane Clarksons 5 bästa tips för att hålla träningsmålen, enligt Women´s Health:

Har pandemin gjort dig lat? Så hittar du motivationen igen!

1. Se till att dina mål känns meningsfulla

Det är ju faktiskt ganska enkelt att sätta upp mål. Det svåra är snarare att få dem att kännas meningsfulla. Det bästa är att utgå från sig själv och inte utifrån vad andra väljer att prioritera.

Fråga därför dig själv varför det är viktigt att just du kan springa ett maraton, lyfta en särskild vikt eller bli rörligare.

Det kanske är för att kunna springa med vännen, samla in pengar, känna dig stark eller för att underlätta vid sjukdom. Oavsett vad drivkraften är så är det svaret på frågan "varför?" som kommer att hjälpa dig när motivationen sviktar.

Lägg därför lite extra omsorg på att se över dina mål eller sätta upp nya som du faktiskt får ut någonting av, som kommer att gynna dig. Då kommer du att kunna hålla dem.

2. Dela upp målen i mindre delmål

Att inte gå ut för hårt är a och o för att hålla motivationen uppe (och skador borta). Dela därför upp dina större mål i mindre delmål.

Delmålen ska vara utmanande för att du ska känna att du kommer någon vart, men inte så pass utmanande att de känns omöjliga. Då ryker motivationen.

Genom att ha delmål som du känner att du kan uppnå får du möjlighet att berömma dig själv under vägen samtidigt som du verkligen känner att du kommer närmre det stora målet, vilket ju ökar motivationen.

Så kan 4 500 steg om dagen förändra ditt liv

3. Sätt upp en plan och planera in träningstillfällen

När du delar upp det stora målet i delmål utgår du från var du är i dag och planerar vad du behöver göra för att nå fram.

Då kan du också boka in träningstillfällen där du gör vad du behöver för att uppfylla delmålen som sen ska leda till det stora målet.

Gör en överenskommelse med dig själv om att hålla de planerade träningstillfällena på samma sätt som du skulle gjort med andra tidsbokningar. Det är trots allt tid du investerar i dig själv och det är för viktigt för att ställa in!

4. Var snäll mot dig själv när det är tufft

Vi är bara människor och alla har vi dagar då motivationen saknas eller i alla fall är lägre än vanligt. Det är helt okej!

Försök att inte bli uppslukad av negativitet om du känner dig trött eller om passet inte går så bra som du hade tänkt. Lyssna på kroppen istället. Den kanske helt enkelt talar om för dig att du behöver vila i dag så att du kan komma tillbaka starkare imorgon.

Vila hellre än att dra dig ur helt och kom ihåg varför du satte upp målet från början.

Hur tränar man i utegymmet? Program: bra övningar att börja med

5. Ha roligt på vägen mot målet

Det här är kanske det viktigaste rådet. Alla kan tycka att det är roligt att träna så länge man har valt en aktivitet man tycker om eller i alla fall förändrar sin inställning till den.

Tycker du att det är roligare att träna med en vän än ensam? Gör det!

Ett mål mot hälsa och välmående behöver inte vara tråkigt. Om du har roligt på vägen håller du dig motiverad.

Källa: WomensHealth

Foto: TT

Utvald läsning