FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Hjärnforskaren: 6 tips som håller din hjärna ung och pigg

09 jun, 2021 
saker man kan göra för att hjärnan ska må bra
Hur får man egentligen hjärnan att må så bra det bara går? Det vet hjärnforskaren Katarina Gospic! Här ger hon sina bästa tips för att hålla knoppen pigg och alert.
Annons
Hjärnforskarens tips: Så håller du hjärnan piggBrand logo
Hjärnforskarens tips: Så håller du hjärnan pigg

Coronapandemin har påverkat oss på många olika sätt. En undersökning av magasinstjänsten Readly visar bland annat att många upplever att gränser mellan jobb och fritid har suddats ut och att man tar färre pauser i vardagen.

Det här är inte det bästa för våra hjärnor, som både behöver återhämtning och utmaningar för att må som bäst, menar Katarina Gospic, läkare, fysiolog och hjärnforskare. Här tipsar hon om vad hjärnan behöver för att må riktigt bra.

Sova är en förutsättning för att kunna prestera

– För att hjärnan ska känna sig pigg när vi lever under dagen så behöver vi självklart sova bra. Det är en prestationsförutsättning.

Träna är bra för hjärnan på flera sätt

– Det här med att träna är väldigt positivt för hjärnan, det gör att blodflödet kommer igång och det frisätts ämnen i hjärnan som gör att den faktiskt kan växa till och vi får bättre förutsättningar för kontakterna hjärncellerna emellan.

hjärnan mår bra av träning

Ha roligt – det mår hjärnan bra av

– Sen behöver hjärnan också lustfyllda aktiviteter, den mår bra av när vi gör saker som vi tycker om. Till exempel att umgås med vänner, eller läsa. En studie från University of Sussex har visat att läsning kan öka välmåendet och vara ett väldigt effektivt sätt att sänka stressnivåerna.

Annons

– Endast sex minuters läsning kunde minska stressnivåerna med 68 procent, visade studien. Jämförde man det med promenader så landade den siffran på 41 procent och att lyssna på musik på 61 procent.

Utmana dig själv för en piggare hjärna

– Hjärnan mår bra av att bli lite utmanad. Det kan innebära allt från att vi löser lite korsord eller lär oss ett nytt språk eller lär oss spela piano, och så vidare …

Få hjärnan att må bra

Ät bra – hjärnan behöver bra energi

– Sen kommer vi till ett annat klassiskt tips och det handlar såklart om att äta bra. Hjärnan i synnerhet behöver bra energi.

Ge hjärnan återhämtning – bryt mönster och koppla ner

– Det är bra att bryta mönster och att koppla ner. Något som är skönt och härligt för hjärnan är att lägga bort det digitala, lägg undan mobilen, plattan och stäng ner skärmen och gå ut i trädgården eller skogen och bara låt fotsulorna få känna det här härliga sommargräset.

Foto: TT

Annons