TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

5 träningsformer de som lever allra längst ägnar sig åt

23 apr, 2021 
kvinna tränar för att leva länge
Vi behöver inte träna HIIT och maxa på varenda träningspass för att förbättra hälsan. Det viktiga kanske är att välja rörelse lite oftare? I alla fall kan man tro det om man tittar på hur man lever i de blå zonerna – där folk lever allra längst.
Annons
7 livsmedel som får dig att åldras i förtidBrand logo
7 livsmedel som får dig att åldras i förtid

Du kanske har hört talas om de blå zonerna, de områden i världen där folk lever långa och hälsosamma liv, och blir allra äldst. Ofta upp till runt 100 år.

Vad man har kunnat se så har de som lever i blå zoner inte satsat på speciellt intensiv träning. Istället rör de sig regelbundet över dygnet och sitter sällan still för länge åt gången.

Någon som har samlat in och sprider kunskap om de blå zonerna är Dan Buettner. Han menar att det kan vara att känna mening, att äta plantbaserat och att ha nära, kärleksfulla relationer som får oss att leva länge.

Så tränar man i de blå zonerna – där man lever längst

Men hur är det då när det gäller träning? Det här är några träningsformer som han säger till Well and good att personer i blå zoner ägnar sig åt.

par tränar för att leva länge

Promenader är bra för kropp och hjärna

För personer i blå zoner är promenader ett naturligt sätt att ta sig fram på och en naturlig del av deras liv. Här tar man inte bilen till affären utan går fram och tillbaka och kan i så fall handla lite i taget.

Annons

Promenader har många hälsofördelar, det är bra för både kroppen och hjärnan och kan bland annat vara bra för minnet.

Cykling är bra för hjärtat

Om man inte går när man transporterar sig i de blå zonerna så är cykeln vanlig att välja. Det finns studier som visar att om man cyklar istället för att ta bil så kan man leva flera år längre.

Det finns många anledningar att cykla, bland annat så är det bra för hjärt-kärlhälsan.

Dans ger puls och konditionsträning

Dans är inte bara rörelse och bra träning, det är också något som kan göra oss riktigt glada. Samtidigt som vi får upp pulsen och tränar kondition. I blå zoner dansar man gärna.

grupp tränar för att leva länge

Tai chi hjälper oss att stressa ner

När man tränar tai chi så får man både rörelseträning och meditation i ett, dessutom jobbar man med andningen. Det här tillsammans gör att man stressar ner väldigt bra.

Annons

Det här är något man ägnar sig flitigt åt i Okinawa, Japan, som är en av de blå zonerna.

Trädgårdsarbete gör oss glada

Man kanske inte tänker på trädgårdsarbete som träning men faktum är att det både kan kräva styrka och ge oss puls. Framför allt så är vi ute och rör på oss, vilket är grundnyckeln här.

Dessutom kan trädgårdsarbete vara en riktig humörhöjare. Vi blir glada av att arbeta med jord.

Men hur länge ska man träna? Läs om hur långt ett träningspass bör vara här!

Källa: Wellandgood Foto: TT

Annons