4 viktiga misstag att undvika när du tränar rumpa

kvinna gör misstag när hon tränar rumpa

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att träna rumpan är viktigt av flera anledningar. I ben och rumpa sitter kroppens största muskler och rumpan är också en central del av kroppen. Blir vi för svaga i muskler här kan vi få problem med andra delar av kroppen, inte minst nedre delen av ryggen.

Men för att få ut så mycket som möjligt av övningarna när vi tränar rumpa så gäller det förstås att göra övningarna på ett bra och korrekt sätt. Det minskar också risken för att vi får ont av att vi felbelastar kroppen.

Vanliga misstag när vi tränar rumpa

Här är några vanliga misstag som vi gör när vi tränar rumpa, som vi kan undvika genom att tänka lite extra på hur vi använder kroppen i övningarna.

1 Du aktiverar inte just rumpmusklerna

Många som sitter mycket tappar kontakten med sina rumpmuskler och kan ha svårt att känna dem när det är dags att träna rumpa. Vad som händer när vi inte kopplar på rätt muskler i övningar är att andra muskler istället kopplas in, med risk för att de överbelastas.

Börja gärna varje rump-pass med att känna in så du är i kontakt med rätt muskler. Det finns övningar som du kan börja med för att aktivera musklerna och hitta rätt.

2 Du kopplar inte på bålmusklerna

I flera övningar där vi använder rumpan så behöver bålen vara ordentligt aktiverad för att vi ska använda rätt muskler när vi jobbar.

En bra början är att alltid tänka på att aktivera magstödet, oavsett om du ska göra benböj, höftlyft eller utfallssteg.

Magstödet aktiverar du genom att tänka att du ska suga in naveln lite mot ryggraden, eller om du har svårt att hitta dem – testa att säga ”tssssssss” och känn efter vilka muskler i nedre delen av magen som spänns när du gör det.

3 Din ländrygg felbelastas

I många övningar är det viktigt att hålla extra koll på ländryggen. Det kan handla om diagonala lyft, där det gäller att inte svanka för mycket. Det här hänger också ihop med att man inte kopplar på bålmusklerna ordentligt.

Tänk gärna på din rygg och hållning i varje övning du gör för att undvika felbelastning som kan leda till problem.

4 Dina höfter är inte på plats

I flera övningar där man lyfter ena benet är det lätt att låta höften gå ut åt ena sidan eller så öppnar man upp höften antingen för mycket eller för lite.

I övningar, speciellt i övningar där ena benet lyfts, försök att tänka på var du har höften. Oftast vill du ha den stabil och rak för att det verkligen ska bli rumpmusklerna som får jobba.

Foto: TT

Kom i form hemma med vår nya onlinekurs!

4 vanligaste och värsta misstagen vi gör i situps

4 underskattade rörlighetsövningar du bör göra varje dag

Dela på: