TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

3 vanliga misstag vi gör när vi tränar rumpa

25 feb, 2020 
Kvinna tränar rumpa
Små justeringar i rumpövningar kan göra stor skillnad. Här är tre vanliga övningar där vi ofta gör misstag och vad du ska tänka på för att göra dem rätt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Höftlyft är en vanlig träning vi tar till för att träna rumpan. Det är en relativt enkel övning som inte kräver några redskap. Men många av oss kan slipa på tekniken för att utföra övningen på bästa sätt. Så att den blir effektiv och kommer åt rätt muskler

Det ska du tänka på i vanliga rumpövningar

Tränaren Simone De La Rue tipsar om sina bästa tips för att få till rätt teknik hos Health. Här är några misstag hon ofta ser att folk gör fel när de gör höftlyft, och saker hon tycker att vi ska tänka på.

Misstag vi ofta gör i vanliga höftlyft

Kvinna tränar rumpa med höftlyft

I vanliga höflyft ligger man på rygg, med fötterna i golvet höftbrett isär. Sedan lyfter man höften genom att spänna rumpan och sänker sedan ner igen. Vanliga misstag här är att lyfta höften så högt upp att hela överkroppen följer med, vilket gör att bara huvud och nacke är kvar i golvet. Vilket inte blir stabilt och belastar nacken i onödan.

Annons

Tänk på: att låta skulderblad och övre delen av ryggen kvar i golvet när du lyfter höfterna. Ett knep för att komma ihåg det kan vara att sportbehån ska vara kvar i kontakt med golvet. Tänk också på att ha hela fötterna i golvet, rakt under knäna så att knäna inte pekar ut åt sidorna när du lyfter upp höften.

Vanliga misstag när vi gör höftlyft på ett ben

Kvinna tränar rumpa med höftlyft

En variation på höftlyft är den där man lyfter ena benet rakt upp i luften. Övningen är annars i grunden densamma som vanliga höftlyft. Ett vanligt misstag här är att man har foten i golvet för långt från rumpan, och det gör att övningen blir instabil och du får inte tillräckligt med stöd.

Tänk på: att ha fotleden rakt under ditt knä under övningen och att dessutom spänna hela bålen för att få tillräckligt med kraft i övningen.

Misstag man ser i upphöjda höftlyft

Kvinna tränar rumpa med höftlyft

Vill man utmana rumpan lite extra kan man sätta fötterna på en balansboll eller foamroller. Ett vanligt misstag när man gör det är inte stabilisera fötterna, och dessutom att flytta rumpan för nära balansredskapet.

Tänk på: att flexa fötterna och placera dem stadigt i mitten på redskapet så att dina hälar är den del som garanterat är stabilt på plats. Tänk sedan på samma saker som när du gör ett vanligt höftlyft.

Foto: TT

LÄS MER:

Lofsan: Så undviker du de 7 vanligaste träningsmisstagen

Bästa övningarna för en fast och välformad rumpa

Träna benen hemma – här är sjukgymnastens enkla övningar

Annons