TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Träningsexperten: Så tränar du för starkare och fastare armar

01 nov, 2020 
AvMåbra
Går det att få fastare armar när de blivit lite slappa med åldern? Jadå, svarar MåBra:s träningsexpert Sandra Hiort, men det kräver ansträngning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 8 heta träningstrender 2022Brand logo
TV: 8 heta träningstrender 2022

FRÅGA: På senare år har mina överarmar liksom slappat till sig. Jag tränar regelbundet ett par gånger i veckan, och har försökt fokusera på lite extra övningar för armarna, men jag märker ingen skillnad. Snarare går det i så fall åt fel håll. Jag tycker det ser så fint ut när man har lite muskler på armarna. Hur gör jag för att få det, och för att överarmarna ska bli fastare?

/Lena

"Fundera på vad du är beredd att lägga ner på det"

SVAR: Att träna armar och axlar regelbundet är jättebra, så heja – fortsätt med det! Vi använder dem ju hela tiden i vår vardag. De lyfter, drar, pressar och stöttar oss på olika sätt, inte minst med balansen. För att orka fortsätta med det ska vi belasta musklerna så de stärks.

Annons

Det här med att överarmarna blir slappare kan nog många som har kommit upp i någon slags medelålder känna igen sig i. Ju äldre vi blir desto mindre elastisk blir huden. Hormonförändringar kan också påverka, liksom stress, viktnedgång och hur mycket underhudsfett vi har. Och så hur vi tränar förstås.

Hur mycket fastare armar vi kan få beror dels på vad vi har får utgångsläge men det är också olika lätt för olika personer. Förutom att träna regelbundet behöver man också se över sina kostvanor, och gärna varva styrketräning med kondition. Och träna hela kroppen, och armar specifikt minst ett par gånger i veckan. Därmed inte sagt att det behöver vara omöjligt!

Men det kan vara värt att fundera på vad man är beredd att lägga ner i tid och ansträngning. Att träna upp musklerna i armar och axlar kan vara roligare att satsa på då man snabbare kan se resultat. Och framför allt känna resultaten, då vi blir starkare. För att märka skillnad hyfsat snabbt: träna triceps, biceps och axlar minst ett par gånger i veckan, gärna tre. Och fortsätt träna hela kroppen, allt hänger ju faktiskt ihop.

Annons

Vill du kombinera kondition och armar så är roddmaskinen perfekt, stakmaskin är också toppenträning! Att göra samma övningar varje vecka kan lätt bli trist så lite variation i träningen är heller aldrig fel. En bonus med att träna armar och axlar är dessutom att vi ofta får bättre hållning på köpet. Det gillar man ju eftersom det är bra för ryggen också. Heja!

/Sandra Hiort

...

Läs mer:

5 "sanningar" om träning du kan sluta tro på

Lofsans 3 favoritövningar för starkare axlar och skuldror

4 träningsövningar med hantlar som du borde sluta göra

Yoga bra för armarna? Ja, faktiskt

  1. Träna alltid triceps, biceps och axlar, gärna i den ordningen, när du tränar armar.
  2. Gör minst en övning, gärna flera, för var muskelgrupp och minst
    3x10–15 repetitioner, öka på vikt eller repetitioner allt eftersom du blir starkare.
  3. Variera din träning.Till exempel simning och yoga är också jättebra träning för armarna.
Se också: Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstagBrand logo
Se också: Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstag
Annons