TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Så äcklig kan din yogamatta bli – egentligen

26 maj, 2023 
kvinna rullar yogamatta
Du vet att du borde tvätta din yogamatta, men det blir inte riktigt av sådär ofta som du tänkt. Men hur illa är det att inte tvätta av yogamattan regelbundet?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du skulle få se din yogamatta i riktig närbild skulle du nog tvätta den fortare än kvickt. En smutsig, varm och fuktig matta är nämligen en riktig tillväxtzon för många organismer som du helst inte vill ligga med kinden mot, såsom olika bakterier, mögel och svamptillväxt.

Tester har nämligen visat att miljontals bakterier kan samlas och leva på en yogamatta, framförallt de som används av många olika människor, exempelvis på träningsanläggningar. Men även en personlig yogamatta kan bli rejält ofräsch efter ett tag. Framför allt om du går på yoga i värmesalar, som bikramyoga eller hotyoga.

21 dagar – yogainspirerad stretchBrand logo
21 dagar – yogainspirerad stretch

Vad kan man drabbas av på en smutsig yogamatta?

En del av det som frodas på en yogamatta lever redan i viss mån på huden och är ganska harmlösa för de flesta av oss, men kan ändå orsaka besvär. En yogamatta som delas med andra kan lätt bli grogrund och smittohärd för vanliga hudåkommor som ringorm och fotsvamp. Och apropå fötter – även vårtor.

Annons

Något annat som kan frodas på såväl personliga som lånade yogamattor är stafylokocker som finns naturligt på huden men som kan orsaka olika sorters infekterade bölder om de kommer in i exempelvis småsår, och i värsta fall leda till värre konsekvenser. Smuts och hudavlagringar kan orsaka ”vanliga” hudutslag.

Ta därför för vana att torka av yogamattan med antibakteriell spray efter varje gång du använt den, och framför allt – se till att den torkar ordentligt innan du sedan rullar ihop den. Annars kan det bildas mögel och dålig lukt, framför allt i den typ av mattor som har massor av små gropar för bättre fäste. Ser du till att använda en bra handduk när du yogar, minskar du antalet bakterier.

Hur du ska rengöra din yogamatta på bästa sätt beror på vilket material din matta är gjord av. Efter tvätten är det också viktigt att se till att mattan är helt torr innan du rullar ihop den. Det enklaste sättet att torka den är först rulla in den i en handduk som suger upp fukten och sedan låta den hängtorka.

Kan man tvätta yogamattor i tvättmaskinen?

De flesta yogamattor mår bäst av att regelbundet torkas av med en fuktig trasa, gärna med några droppar antibakteriell spray eller såpa, som med sitt låga PH-värde dödar bakterier.

Om du har en tunn PVC-matta kan de ofta kan tvättas i 30 grader (dock utan centrifugeringen!). Se tvättinstruktionerna för just din matta.

Foto: TT

Annons