Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Så rengör du din yogamatta - enkla tips

29 mar, 2023 
Hur ofta ska man rengöra sin yogamatta – och hur gör man det bäst?
Här har vi samlat råd och tips på hur du håller din yogamatta ren och fräsch.
– Behovet av rengöring beror på hur ofta du använder mattan, om du svettas mycket och så klart vilket material den är gjord av, säger Sandra Hiort, personlig tränare.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns tester som visar att miljontals bakterier kan samlas och leva på en yogamatta – särskilt yogamattor som används av många personer på träningsanläggningar.

Men så klart kan även din egen yogamatta behöva en rengöring med jämna mellanrum. Om du använder mattan ofta utan att tvätta den finns risk för att den till slut börjar lukta illa.

– Det finns speciella antibakteriella rengöringssprayer att köpa, men det går precis lika bra att göra en egen blandning, säger Sandra Hiort, personlig tränare och MåBra:s träningsredaktör.

En bra vana kan vara att torka av mattan efter varje användning. Fyll en sprayflaska med vatten och några droppar såpa och bara torka av mattan. Ett annat alternativ är att blanda några droppar ättika med vatten, men prova först på en liten yta så att blandningen inte missfärgar din matta.

VIDEO: Träna hemma - Yogainspirerad stretchBrand logo
VIDEO: Träna hemma - Yogainspirerad stretch

Så rengör du olika typer av yogamattor

Hur du ska rengöra din yogamatta på bästa sätt beror på vilket material din matta är gjord av. Efter tvätten är det också viktigt att se till att mattan är helt torr innan du rullar ihop den. Det enklaste sättet att torka den är först rulla in den i en handduk som suger upp fukten och sen låta den hängtorka.

Annons

Yogamatta av naturgummi: Eftersom vatten påskyndar nedbrytningsprocessen av naturgummi ska du undvika tvättmaskin och hellre blanda en droppe vinäger i vatten som du kan torka av mattan med.

Korkmatta: Har du en korkmatta räcker det att torka av den försiktigt med en fuktig trasa eftersom naturmaterialet i sig har antibakteriella egenskaper.

Yogamattor i PVC-material: Om du har en tunn PVS-matta kan den rymmas i tvättmaskinen och de flesta kan tvättas i 30 grader, men utan centrifugeringen. Tjockare mattor kan behöva handtvättas. Använd gärna såpa som med sitt låga PH-värde effektivt dödar bakterier.

Ullmatta: Ofta kan det räcka att skaka av och vädra mattan med jämna mellanrum eftersom ull är smutsavvisande. Om mattan är i behov av en mer grundlig rengöring kan en skonsam tvätt i maskin fungera.

Foto: Shutterstock/TT

SE OCKSÅ: Enkla knepet som torkar din tvätt på nolltidBrand logo
SE OCKSÅ: Enkla knepet som torkar din tvätt på nolltid
Annons