Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Träna hemma: En mer effektiv variant av situps

31 okt, 2023 
Gamla övningar kan bli som nya när man sätter ihop och kombinerar dem. Med den här varianten av situps tränar du både bål, rumpa och lår. Testa själv, det blir kul!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du också tröttnat på vanliga situps? Det är absolut inget fel på övningen i sig – men visst är det så att omväxling förnöjer! Och extra bra blir det om vi kopplar på flera muskelgrupper i en och samma övning.

I den här övningen får magmusklerna jobba minst lika hårt som i vanliga situps men här jobbar vi dessutom med rumpa och höfter. Visst älskar man effektiva kombinationsövningar där man kommer åt flera stora muskelgrupper på en gång? Nu kör vi!

3 råd från PT:n när du gör situps

  • Använd din andning på rätt sätt. Andas ut när du kommer upp med överkroppen, andas in när du sänker ner.

  • Tänk kvalitet före kvantitet. Det är bara bra om du gör dina situps långsamt, för att ha kontroll genom hela rörelsen.

  • Bealsta inte nacken. Det är inte ovanligt att man drar sig upp med hjälp av nacken när man gör en situp. Tänk på att slappna av i nacken och koppla på magmusklerna i hela rörelsen.

Situps med höftlyft – så här gör du

1. Ligg på rygg med fötterna i golvet nära rumpan och händerna bakom huvudet, låt armbågarna peka ut åt sidorna. Spänn magen och kom upp i en situp, kom tillbaka ner och tryck nu upp höften/rumpan så högt du kan, i ett höflyft. Stanna till och kom ner med rumpan och börja om. Tänk på att inte stressa genom övningarna, jobba med kontroll.

Annons