Experter: Så andas du rätt – och får bättre hälsa och minne

Kvinna i träningströja står i naturen och andas med stängda ögon
Testa yoga – här är 5 anledningar
Slå på ljud

Andningen är en naturlig process som sköter sig självt, helt utan att vi tänker på det. Tillsammans med lungorna och njurarna, håller andningen blodets pH-värde på en nivå som får kroppen att fungera som den ska. Tack vare den får vi in nytt syre och vi vädrar ut koldioxid. Andningen kan också sänka blodtrycket genom att minska vår stressnivå.

Se också Därför blir min andning bättre när jag sover med tejp över munnen och Kvinnor andas "sämre" än män, tenderar att bli sjuka.

Näsandning förbättrar minnet

Men rätt andningsteknik kan förbättra vårt minne också. Om vi till exempel andas med näsan i stället för med munnen efter att ha lärt oss någonting, minns vi det bättre. Det visar en studie från Karolinska institutet.

Så hur gör man då för att andas rätt? De här råden har tagits fram av ALA, The American Lung Association. Syftet med dem är att stärka lungfunktionen genom rätt andning.

9 råd som hjälper dig att andas rätt

  • Andas i första hand genom näsan. Fördelen är att näsan filtrerar bort irriterande ämnen samtidigt som den värmer och fuktar den luft du drar ner i lungorna. Näsandning underlättar också vårt upptag av kväveoxid, som hjälper till att transportera ut syre till hela kroppen.
  • Använd magen. När du drar in luft ska magen spännas ut. Då skapas ett tryck som göt att luften lättare flödar in i lungorna. Magandning kan också vara lugnande och ångestdämpande. När du andas rätt ska magen nedanför revbenen spännas ut vid inandning och sjunka vid utandning.
röda läppar som pressas ihop i en grimas

Knip ihop munnen när du andas ut för att träna upp din andning!

  • Knip ihop munnen. Den här övningen används ofta för att öva upp andningstekniken hos lungsjuka: Sitt på en stol och slappna av i nacke och axlar. Andas långsamt in genom näsan i två sekunder. Håll munnen stängd. Snörp sedan ihop munnen som om du skulle vissla eller blåsa ut ett ljus och andas långsamt ut i fyra sekunder. Upprepa och fortsätt andas så här i fem minuter.
  • Träna regelbundet. Konditionsträning där du får upp flåset förbättrar din lungkapacitet och ökar din syreupptagningsförmåga.
  • Drick vatten. Att sippa vatten då och då hjälper munnen och halsen att fukta luften du andas in och fuktig luft är mindre irriterande för luftvägarna än torr luft.
  • Undvik stora måltider. Det kan få magen att svullna upp och trycka på diafragman. Diafragman är den muskel som håller andningen igång. När magsäcken är full kan den störa diafragmans rörelser, vilket leder till andnöd.
En stor pizza i sin kartong

Stora måltider kan få magen att svullna. Det gör andningen tyngre.

  • Sov på mage. Det gör det lättare för lungorna att jobba obehindrat.
  • Håll vikten. Övervikt kan orsaka sömnapné med andningsuppehåll under sömnen.
  • Bli inte besatt av hur du andas. Om du oroar dig för andningen kan det skapa mer andnöd. Försök tänka att andningen sköter sig självt men att du kan stärka din lungfunktion med andningsövningar då och då.

Foto: TT

Läs mer:

Testa enkla andnings-övningen mot stress, som stärker hjärta och lungor

Experterna: Viktigt med andningsövningar vid corona

Bea, 23 har cystisk fibros – nya lungor är enda utvägen

Utvald läsning