Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Platt mage på rätt sätt – så tränar du bort hängmagen!

17 maj, 2016 
Kvinna håller fingrarna som ett hjärta framför sin nakna mage.
Situps är inte den bästa vägen till en platt mage. Speciellt inte om ditt problem är bukfett, svaga otränade magmuskler, lös hängmage eller "muffinsmage".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att träna magenBrand logo
5 anledningar att träna magen

Det är skillnad på valkar och valkar. Lär dig tackla putmagen på rätt sätt, här är träningsexperten Katarina Woxneruds smartaste tips till platt mage!

Muffinsmage

För mycket transfett - eller för få sit ups? Hur var det med alla magmyter nu igen...

Det här är en muffinsmage: Den mjuka fettvalken som väller över byxlinningen kallas muffinsmage. Muffinsmidjan väller mer över linningen åt sidorna och framåt. Så kallade "love handles" sitter bak på ryggen.

Därför kan du ha fått den: Hormoner, stress, en stillasittande livsstil och fel kost kan ge upphov till muffinsmage. Felaktig kost är snabbmat och socker som sätter fart på blodsockret vilket leder till dessa besvär. Kvinnor över 50 får ofta muffinsmage i stället för bukfetma. Muffinsmage är mindre hälsovådligt än bukfetma.

Annons

Det här kan du göra åt den: All intensiv intervallträning, till exempel tabata, HIIT, eller cirkelträning, är bra. Både kondition och styrka krävs för att bli av med muffinsmagen. Konditionen gör att du ökar förbränningen så att du förbrukar fler kalorier. Styrketräning bygger upp muskelmassan och då ökar förbränningen dygnet runt. Men om det är stress och/eller hormoner så behöver du fixa detta först.

Bukfetma

Ölmage med händer på sidorna.

Det här är bukfetma: Bukfetma är den klassiska ölmagen. Magen är stor, utspänd och hård som en tunna. Det är kroppsfett som samlas runt de inre organen.

Därför kan du ha fått den: Bukfetma handlar ofta i huvudsak om livsstil. Ju mer stress i vardagen, desto större bukomfång. Stresshormonerna styr fettet till buken. Om du ligger på rygg och buken står rakt upp, och inte glider åt sidan, så är det bukfetma.

Annons

Det här kan du göra åt den: Se över din livsstil eftersom bukfetma orsakas av stress. Du kan till exempel lägga in yogapass i din vecka för att minska stressen. Vardagsrörelserna är viktiga – att musklerna får jobba och aktiveras. Ämnen som musklerna utsöndrar antas styra bort fettet från buken till andra ställen i kroppen. Rör på dig minst en gång i timmen. Du kan programmera ett aktivitetsarmband som påminner dig. Bukfetma är hälsoskadligt eftersom det påverkar blodtryck, diabetes 2 och hjärta och kärl negativt.

Träning/övningar: Styrketräning är bra av två skäl: När du bygger muskler får du jämnare kroppsform, och styrketräning kan stoppa stresspåverkan. Hur lång tid detta tar är svårt att säga eftersom flera faktorer styr detta – hormoner, livssituationen, gener och kroppstyp. Se på dina föräldrar och deras syskon om du vill veta dina anlag.

Hängig/lös hud

Händer som griper tag om en valk.

Det här är en hängig/lös hud: Lös hud som hänger över byxlinningen, både fram på magen och på ryggen. Känner du på hudvecket så är det tunt, ingen större mängd underhudsfett.

Annons

Därför har du fått den: Hängig, lös hud beror vanligen på att huden har töjts ut vid något tillfälle, som att man har gått upp i vikt eller av graviditeten. Även när vikten minskar kan huden fortsätta vara alltför stor för sitt innehåll. Hur väl man återfår elasticiteten beror bland annat på hur snabb viktökningen var, din ålder och din genetik.

Det här kan du göra åt den: När huden är för stor är det inte mycket man kan göra åt den. Man kan inte träna bort det. Man kan öka cirkulationen med massage, men har huden tappat elasticitet är den svår att få tillbaka. Enda alternativet om man har stora problem är att operera bort överbliven hud. Använd gärna kompressionstights när du tränar för att undvika att problemen blir värre. Kompressionstightsen håller fast huden så att den inte skumpar upp och ner när man joggar eller gympar.

Otränade, svaga magmuskler

"Påverkas magomfånget av klimakteriet?" undrar en läsare. Vår personliga tränare Katarina Woxnerud svarar.

Det här är otränade svaga magmuskler: Magen pyser ut för att de djupa magmusklerna inte är aktiverade. Musklerna orkar inte lätt spänning i magen. Magen är stor och mjuk.

Annons

Därför kan du ha fått dem: En stillasittande inaktiv vardag gör att de djupare musklerna inte får arbeta som de ska. Otränade djupa mag- och ryggmuskler kan man märka av om man promenerar länge och blir trött i ryggen. Det känns som om ryggen håller på att gå av men när du satt dig för att vila kan du gå en stund till. Det är de ytliga musklerna som måste vila.

Det här kan du göra åt den:

Många gör situps och plankor, men det är de djupa musklerna du vill träna. Magen jobbar med ryggen för att stabilisera diskarna.

Foto: TT

Annons