Plankan eller situps – vilken magövning är bäst för starkare bål?

plankan eller situps – vilken magövning är egentligen bäst?
5 anledningar att träna magen
Slå på ljud

Det är många vill ha stark mage och stark bål och som letar efter den bästa och mest effektiva magövningen.

Vilken magövning är bäst – plankan eller situps?

Två av de vanligaste övningarna när det kommer till att träna mage är just sit ups och planka, övningar som hängt med länge. Inte minst för att de kan vara effektiva båda två.

Men personliga tränaren Samuel Chan menar nu att en av de här övningarna är bättre än den andra, främst för att den ena kommer åt färre muskler och tröttar ut magmusklerna snabbt – vilket kan göra att kroppen kopplar in andra muskler för att orka göra den länge.

Övningen han varnar för är sit ups. För även om den är effektiv för att komma åt just den delen av magen där ”sex-packet” sitter så är det ofta höftböjarna som får koppla in och göra jobbet när man börjar bli trött, säger han Livestrong.

4 vanligaste och värsta misstagen vi gör i situps

Han menar också att situps lätt görs fel och då kan öka risken för skador, bland annat i ryggen och nacken.

Den bästa övningen för magen är …

Så om Samuel Chan får välja är det plankan som vinner bästa övningen för magen om man väljer mellan den och situps.

Enligt honom för att plankan är säkrare och mer effektiv samt involverar fler muskler. Det här är förstås under förutsättningen att du gör plankan på ett korrekt sätt.

Man kan också variera sin planka för att låta ännu fler muskler jobba, och för att göra det roligare.

5 träningsövningar du alltid ska göra direkt på morgonen

3 varianter på magövningen plankan

Om du har tröttnat på vanliga plankan och vill ge dig på några varianter. (Eller bara tycker om att variera din träning.) Så kommer några alternativ här.

Planka med benlyft

Bästa magövningen för starkare bål – planka med lyft ben

Gör så här: Börja i plankposition. Välj om du vill jobba med bara händerna i golvet eller med armbågar/underarmar i golvet. När du har hittat din raka, fina plankposition – lyft ett ben uppåt sakta och kontrollerat. Sänk ner igen och byt ben. Jobba varannan höger, varannan vänster.

Planka med höftdopp

Bästa magövningen för starkare bål – planka med höftdopp

Gör så här: Börja i plankposition med armbågarna i golvet, rakt under axlarna. Tippa över höften åt ena sidan, kom tillbaka till mitten och doppa sedan andra höften i golvet. Fortsätt jobba varannan höger, varannan vänster.

Sidoplanka

Bästa magövningen för starkare bål – sidoplanka

Gör så här: Ligg på sidan och kom upp på ena armbågen, som är rakt under axeln. Välj mellan att ha undre knät i golvet eller bara foten. Lyft upp höften så kroppen bildar en rak, diagonal, linje. Vill du utmana dig mer härifrån så lyft övre foten och sänk ner igen. Gör några på ena sidan och byt sedan till andra sidan.

Källa: Livestrong Foto: TT

Utvald läsning