TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

5 vanliga skador i padel – och så undviker du att drabbas

13 apr, 2021 
kvinna spelar padel och undviker skador
Har du också fastnat för padel? Sporten har blivit superpopulär, men i och med det har också padelskador ökat rejält. Här är fem av de vanligaste skadorna i padel, och hur du gör för att förebygga dem.
Annons
5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Även om padel är en relativt skonsam och enkel sport så kan man utmana kroppen ordentligt med snabba inbromsningar och vändningar och ensidiga rörelsemönster.

Dessutom är det lätt att överdriva. När man hittar en sport man tycker är rolig så är det lätt att bli ivrig och gå ut för hårt.

För hur kul man än tycker att någonting är så behöver kroppen i regel alltid tid att vänja sig om man vill hålla sig skadefri och slippa få ont.

Se ocksåvanliga förslitningsskador och kosten som påskyndar dess läkning.

Så undviker du vanliga padelskador

Ett första tips för att undvika skador från padel är därför att inte spela för mycket och ofta för snabbt, utan att låta kroppen vänja sig vid den nya typen av belastning stegvis.

Att värma upp i padel är ett sätt att förebygga skador

Andra saker du kan tänka på för att förebygga padelskador är till exempel att:

  • Värma upp ordentligt före varje pass genom att stretcha dynamiskt, det vill säga stretcha i rörelse.
  • Styrketräna kroppen några gånger i veckan och gärna jobba med rotationsövningar.
  • Sträck ut musklerna efter passen och jobba med din rörlighet.
  • Låt kroppen återhämta sig ordentligt mellan passen.
  • Använd rätt utrustning: skor som är anpassade för hårt underlag och för att du snabbt ska kunna byta riktning. Och racket efter din nivå och ditt grepp.

5 vanliga skador i padel – och hur man förebygger dem

Här är några av de vanligaste skadorna och problemen som padelspelare drabbas av, och vad man kan tänka lite extra på för att förebygga och undvika dem.

Annons

1 Hälseneruptur eller brusten hälsena

Det här är en relativt vanlig skada i padel. De som främst riskerar att drabbas av hälsenereptur är personer i medelåldern som idrottat som yngre men som varit passiva ett tag. (Sett till statistiken på vilka som drabbats hittills.)

Så förebygger du det: Tänk på att värma upp ordentligt, inte minst i baksidan av benen. Styrketräna vaderna och stretcha baksida ben efter du tränat. Och jobba med rörlighet. Gå inte ut för hårt med för många pass i veckan. Kör gärna kortare padelpass i början.

kvinna spelar padel

2 Padelarmbåge eller tennisarmbåge

Förr kallades det tennisarmbåge men i och med att padel blivit så populärt är det kanske vanligare med padelarmbåge i dagsläget. Men det är precis samma sak.

Annons

Man får padelarmbåge när man överanstränger armbågen och får en inflammation. Det ger värk i armbågen och kan leda till att du behöver vila från padel en tid.

Så förebygger du det: Jobba med din spelteknik och se till att ha rätt racket när du spelar, ett racket som är anpassat till nivån du befinner dig på.

Får du värk i armbågen så vila från sporten ett tag. Att stretcha kan ibland hjälpa en aning – men vila är viktigt.

3 Stukade fötter

I racketsporter jobbar man ofta med snabbt fotarbete i olika riktningar med snabba starter och snabba stopp. Att stuka fötter är därför inte helt ovanligt. Har man en gång stukat sin fotled så brukar man dessutom lättare göra det igen.

Så förebygger du det: Värm upp fotlederna ordentligt inför varje omgång padel. Välj rätt skor som stöttar bra och som är lätta att jobba med när du byter riktning.

Padelbana efter en padelmatch

4 Ont i knäna och knäskador

I panel jobbar man ofta med benen böjda mycket och det kräver en del styrka. Att jobba med snabba vändningar kan också kännas i knäna.

Annons

Så förebygger du det: Med rätt typ av skor för padel som också dämpar bra, styrketräning så musklerna omkring knäna är starka, samt med bra uppvärmning.

5 Ryggvärk

Padel spelas på relativt hårt underlag och det kan kännas bland annat i ryggen. Får du problem med knäna kan det också yttra sig i ryggvärk. Samma sak om du är svag i höften till exempel.

Så förebygger du det: Styrketräna regelbundet – jobba gärna med rotationer och med övningar där du använder en sida i taget, jobba även med stretch och rörlighet och var noga med att använda rätt skor när du spelar.

Foto: TT

Annons