HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Vanligaste förslitningsskadorna – kosten som minskar läkningstiden

11 aug, 2021 
Hälsosam mat och kvinna som gör övning mot hälssporre
Kosten och intaget av särskilda näringsämnen kan spela större roll än vad vi tror när det gäller att komma på fötter snabbare efter en skada. Vi listar vad du bör äta för att snabbare läka de vanligaste träningsskador.
Annons
Ont i ryggen 4 övningar mot värk i ländryggenBrand logo
Ont i ryggen 4 övningar mot värk i ländryggen

För varje vanlig skada eller förslitning som uppstått som ett resultat av löpning eller annan form av träning så finns sjukgymnastik och liknande fysiska behandlingsformer man kan ta till.

Men det går även att påverka sin återhämtning genom kosten, menar experter. Beroende på om man behöver stärka skelettet, motverka inflammation i kroppen eller undvika att tappa muskler så finns särskilda näringsämnen man bör prioritera att få i sig.

Här är de vanligaste förslitningsskadorna som uppstår vid en överansträngd kroppsdel eller muskel – samt hur du bör äta för att stärka den på nytt.

Förslitningsskador efter träning – återhämta dig snabbare

1. Stressfraktur eller utmattningsfraktur

En klassisk förslitningsskada, som kommer till följd av överanvändning av särskild del av kroppen vilket gör att små sprickor uppstår i något av kroppens ben. Vanligast är underbenen eller fötterna, och beror exempelvis på att man tränat för mycket, på för hårt underlag eller med för dåliga skor.

Annons

Ät mer: Kalcium och vitamin D

Dessa näringsämnen är båda två bra för att hjälpa till och stärka upp skelettet. Förstnämnda får du i dig i bland annat kål, broccoli, spenat – och sistnämnda framför allt genom att spendera tid i solen. Så varför inte boosta kroppen genom att regelbundet avnjuta en grön härlig smoothie i en härlig utomhusmiljö?

2. Opererat eller rehabiliterande knä

Det finns flertalet knäskador som kan inträffa både till följd av både hård explosiv träning och genom långsam förslitning. Ibland kan skadan te sig så illa att den behöver opereras eller rehabiliteras hos en naprapat eller fysioterapeut. Det kan exempelvis röra sig om korsbandsskada, meniskskada, ledbands- eller ligamentsskada.

Ät mer: Protein, kollagen och zink

Enligt hälsosajten Runner’s World visar studier på att protein är viktigt för en läkande kropp, och att man under en sådan läkprocess bör få i sig mer än vanligt. För att slå TRE(!) flugor i en smäll rekommenderar de även att man äter magert kött och bönor, då man får i sig protein, men också kollagen och zink – två näringsämnen som främjar kroppens naturliga läkkött.

Annons

3. Hälssporre eller hälseneinflammation (plantar fasciit)

Ger en svullnad och stelhet i hälsenan eller hålfoten, som kommer till följd av överbelastning, ofta genom ha gått och löpt långa sträckor eller utfört hopp av olika slag. Hälsporren (då du överbelastat senan i hålfoten) brukar också ofta vara kopplade till dåliga skor.

Ät mer: Antioxidanter och omättade fetter

Antioxidanter är kända för att lindra inflammationer i kroppen, och de hittar du framför allt i frukt, bär och grönsaker. Och även om du tycker det tar emot att äta mer fett när du är skadad och inte kan vara lika aktiv, så kan bra fetter, som du hittar exempelvis i olivolja och avokado, hjälpa till att bekämpa den pågående inflammationen.

Källa: Runner's World

Foto: TT/Unsplash

Annons