Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

"Ökar kalla bad förbränningen?"

17 jun, 2012 
Kan ett riktigt kallt bad få fettförbränningen att öka? Det svarar Katarina Woxnerud på i månadens fråga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

”På vintern simmar jag en gång i veckan i bassäng, men under sommaren brukar jag försöka simma i vår sjö varje dag vilket väder det än är. Är det sant att det går åt fler kalorier när man badar ute i kallt vatten för att kroppen behöver värmas upp? Räcker det egentligen att bara bada utan att simma? Har du fler tips på sommarträning nu när vi vill vara ute så mycket det går?”

Kallblodig

Svar:

Det stämmer alltså att du förbränner fler kalorier när du tränar i kallt vatten, eftersom det blir extraarbete för kroppen. Dels går det åt mer energi för att hålla rätt kroppstemperatur, dels behöver de arbetande musklerna en massa energi för att föra dig framåt i vattnet. Att sitta stilla i badet gör också att du förbränner extra för att hålla värmen.

Andra sommaraktiviteter är att cykla och jogga. Variera dina rutter och njut av nya vyer och landskap. Tänk på att det ska vara en njutning att röra på kroppen!

Själv gillar jag att bygga min egen hinderbana i skogen där jag kan hoppa, lyfta, klättra, krypa och springa. Man kan träna stationsvis – exempelvis 60 sekunder per station – eller göra en lång hinderbana som man tar sig runt.

Badminton, fotboll och volleyboll kan du spela nästan var som helst. Och styrketräning med den egna kroppen eller gummiband som motstånd går också att göra nästan var som helst.

Katarina

Annons