Helena lever med fibromyalgi: "Jag vinterbadar bort smärtan!"

01 mar, 2018 
Helena Bruzaeus Graffner hade ingen aning om att vinterbad kunde lindra fibromyalgi – förrän hon provade: "Jag har mindre ont, sover bättre och har mer energi nu", säger hon.
Annons

Hon hade ont i hela kroppen, konstant huvudvärk och kände sig enormt trött. Helena Bruzaeus Graffner sökte läkare efter läkare och provade en mängd metoder för att få en förklaring till sitt lidande.

– Jag mådde verkligen inte bra. Hela tillvaron påverkades. Ingen läkare kunde hitta vad som var fel men jag visste att det var något som inte stämde, säger Helena.

Det som förändrade livet till det bättre var när hon slutligen fick veta att hon lider av både fibromyalgi och EDS (Ehlers-Danlos syndrom), en medfödd sjukdom som innebär överrörliga leder.

Läs också: Fibromyalgi: Nya rön kring orsak till smärtan

Helena fick en remiss till smärtkliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Det var en lättnad att få veta vad jag led av. Smärtorna och symtomen var desamma men att få en diagnos var viktigt för att få bekräftat att det inte bara satt i mitt huvud, säger Helena som fick lära sig att rutiner är avgörande för måendet.

Helena Bruzaeus Graffner vid Ribbersborgsbadet i Malmö.

– A och O är sömnen. Jag vet nu att jag måste börja gå ner i varv tidigt på kvällen, redan 19.30, för att få mina åtta timmars sömn. Diagnosen gav mig insikt och hjälpte mig att acceptera att nu är det så här och jag får göra det bästa av det.

Annons

Men att leva med smärta och trötthet var periodvis outhärdligt.

– Jag försökte att ignorera symtomen så gott jag kunde men det gick bara till en viss gräns. Livet blev ytterst begränsat. Jag var till exempel alltid den som lämnade fester först av alla. Om jag alls orkade gå.

Läs också: Fibromyalgi – 10 oväntade symptom

Så är det inte längre – inte sedan Helena började vinterbada. Häromåret upptäckte hon att det gav henne mer energi, mindre värk och god sömn.

– Första gången jag badade i Ribersborgsbadet i Malmö var det 15, 16 plusgrader i vattnet. Sedan vande jag mig successivt vid lägre temperaturer. När vintern kom frågade min kompis om jag ville testa att vinterbada.

Helena tyckte det lät förfärligt och var övertygad om att hon inte skulle klara det.

– Men jag kände att jag ville utmana mig själv. Och jag inte bara klarade det – jag fick en kick av det också!

Helena fortsatte att vinterbada en gång i veckan. Efter en tid märkte hon att fibromyalgisymtomen hade lindrats.

Annons

– Jag hade ingen aning om att vinterbad kunde ha positiv effekt på fibromyalgi. Men efter en tid blev det tydligt att det var just vinterbaden som gjorde att jag hade fått mer energi, mindre ont och framför allt bättre sömn.

Ett bad i veckan räcker för att lindra Helenas besvär.

Läs också: Fibromyalgi: Metoden som kan lindra smärtan

Effekten av badet sitter i upp till en vecka hos Helena som tidigare plågades dygnet runt av alla symtom som fibromyalgin orsakade.

– Jag brukar säga att jag stärker mig själv genom att vinterbada. Det är inte så att sjukdomen försvinner, men den blir lättare att leva med.

När Helena blev gravid med Agnes, snart 2 år, fortsatte hon att vinterbada fram till vecka 29. Hennes barnmorska höll koll på hur både mamma och baby mådde.

Annons

– Jag är övertygad om att min graviditet hade varit mer besvärlig på grund av fibromyalgin om jag inte hade haft de kalla doppen.

Helena börjar alltid med en stund i bastun på Kallbadhuset Ribersborg. När hon är varm i hela kroppen går hon ner och doppar sig. Ibland blir det också några simtag.

– Sedan går jag upp och känner bruset i kroppen. Det är en oslagbar känsla. Det ångar från kroppen och fibromyalgin är som bortblåst en stund.

Helena badade även under sin graviditet, fram till vecka 29.

Läs också: Fibromyalgi kan lindras med styrketräning

Samma dag som hon har badat och bastat är hon trött och matt men inte på samma vis som av fibromyalgin.

– Jag tar det alltid lugnt efteråt. Det känns att det händer bra saker i kroppen, säger Helena.

AV: Charlotta E Lindell FOTO: Max Alm Norell

Annons

 

Helena Bruzaeus Graffner

Ålder: 36

Familj: Maken Mikael och dottern Agnes, 2.

Bor: Malmö.

Yrke: Affärsutvecklare och konsult.

 

 

Det här är fibromyalgi:

Fibromyalgi är ett kroniskt smärttillstånd som känns framför allt i musklerna. En del har också ont i lederna. Huvudvärk och magbesvär är också vanligt. Smärtan påverkar sömnen och många blir onormalt trötta.

Källa: Fibromyalgiförbundet (fibromyalgi.se)

Läs också: Fibromyalgi – allt du behöver veta

 

Därför lindras fibromyalgi av kylan

Claes Ehinger, specialist.

Blodcirkulationen är nyckeln till den smärtlindring som kommer i samband med kalla bad och bastu.

– Kyla innebär en stressreaktion för kroppen och signalsubstanser som serotonin, noradrenalin och dopamin utlöses, säger Claes Ehinger, specialist i allmänmedicin som har intresserat sig särskilt för fibromyalgi sedan 1980-talet.

Annons

– Exakt vad det är som hjälper med vinterbad när det gäller fibromyalgi vet vi ännu inte. Det behövs mer forskning. Klart är dock att det hjälper många. Symtomen lindras och man får en förhöjd livskvalitet.

Claes Ehinger betonar att kalla bad inte passar alla som har fibromyalgi. Man får helt enkelt prova sig fram och se om det har en positiv effekt på just dig.

För att vinterbadet ska ha effekt måste hela kroppen sänkas ner i kallt vatten. En kall dusch har inte samma effekt.

– Den som inte har provat tidigare kan börja med att successivt doppa mer och mer av kroppen i kallt vatten. Det finns kallbadbassänger på många badhus och där man kan testa hur mycket kyla man tål och hur länge.

Annons