TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Nya, snabba träningstrenden gör dig fit på nolltid!

07 jan, 2015 
Vill du komma i form och röra på dig mer, men hittar inte tiden att träna? Då är den nya motionstrenden något för dig!
Annons

Glöm långa 90-minuterspass i gruppträningssalen och marationsessioner på gymmet. År 2015 är det snabbt, tidseffektivt och superförbrännande som gäller!

Den nya träningstrenden är perfekt för dig som har ont om tid att träna, men ändå vill vara i god form och hålla dig hälsosam, stark och frisk. Det handlar helt enkelt om att få bästa möjliga träningsresultat på kortast möjliga tid. Helst utan att ens behöva några träningsredskap.

Tabata är en träningsform som representerar snabbtrenden och som snabbt blivit populär. Det är en form av högintensiv intervallträning (HIT) där du tränar intensivt i intervaller om 20 sekunder, med 10 sekunders vila emellan. Ett träningspass är bara 4 minuter långt och består av 8 övningar. Andra populära intensiva träningsformer är crossfit och cirkelträning.

Psst! I vår träningsprofil Leila Söderholms blogg hittar du ett flertal träningsprogram med HIT-träning. Kolla in hennes effektiva förbränningspass på 12 minuter!

Annons

Gymkedjan SATS hoppar också på trenden och lanserar nu en ny form av träningspass, 21 Minutes Body, som bara är 21 minuter långa.

Även i app-världen har träningsappar som Tabata Timer och 7 Minute Workout snabbt blivit populära. Den senare består av en rad hemmaträningsprogram på 12 övningar vardera, där hela programmet tar 7 minuter att göra och det enda träningsredskap som behövs är en stol.

Men räcker det verkligen med 21, 7 eller rentav 4 minuters träning för att komma i form? Ja, forskningen stöder den snabba träningstrenden! Amerikanska forskare har till exempel kommit fram till att 5 minuters träning om dagen kan förlänga ditt liv och enligt 5:2-gurun Michael Mosleys senaste bok räcker det med endast 3 minuter i veckan.

Högintensiv intervallträning är dessutom inte bara bra för vikten, utan även för kognitiva funktioner såsom minne och inlärning. En studie från University of Montreal visar att överviktiga personer som intervalltränar två gånger i veckan får minskat midjemått, bättre insulinkänslighet och bättre förmåga att komma ihåg olika siffror och symboler.

Annons

Psst! Testa gärna MåBra:s motionsexpert Katarina Woxneruds högintensiva cirkelträningspass (HICT), som hon satt ihop särskilt för MåBra:s läsare!

 

LÄS MER:

Varsågod, här har vi samlat alla enkla tips som skruvar upp din förbränningstakt. Klicka för att ta del av 20 effektiva knep!

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

 

Maten som kan krympa dina fettceller

Här är mat att njuta av i dubbel bemärkelse: varje mättande tugga ger nämligen fettcellerna en ordentlig match!

Maten som krymper dina fettceller!

 

Fruktsalladen som ger dig plattare mage

En härlig fruktfrossa är en välbehövd vitaminbomb så här års. Med rätt ingredienser i fruktsalladen kan du dessutom räkna med en snävare midja på sikt!

Fruktsalladen som ger dig plattare mage

 

Fettet som kan göra dig smalare

Kryssa rätt mellan fettkällorna och bli både smalare och mättare på kuppen!

Allt om fettet som kan göra dig smalare

Annons