Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Därför räcker 3 minuters träning – i veckan!

15 maj, 2017 
Träna tre intensiva minuter – det funkar lika bra som ett långsamt långpass.
Kan du minska i vikt trots att du gärna skippar långpassen på gymmet? Ja, enligt den här "supermetoden" är tre minuters intensiv träning per vecka allt som behövs för att komma i form!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du ett fullspäckat schema och hinner inte klämma in flera timslånga träningspass varje vecka? Eller har du helt enkelt inte motivation nog för att ge dig ut och springa flera kilometer efter jobbet? Nu behöver du inte längre ha dåligt samvete – enligt nya 3-minutersmetoden räcker det nämligen med totalt tre minuters högintensiv träning i veckan. Hurra!

Författaren Michael Mosley, känd för att ha uppfunnit 5:2-dieten, har även gett ut boken ”Träna 3 minuter i veckan”. Enligt boken visar flera forskningsresultat att det faktiskt är bättre att träna superkort och riktigt intensivt, än lugnt och länge. Fördelarna med högintensiv träning jämfört med ”vanlig träning” är bland annat:

  • Konditionen övas upp snabbare.
  • Du bränner mer fett.
  • Blodfetterna sänks.
  • Syreupptagningsförmågan och insulinkänsligheten ökar.
  • Aptiten minskar och du äter automatiskt mindre!

Läs också: Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

Så tränar du med nya supermetoden:

Börja passet med en lätt uppvärmning. Välj sedan en träningsform som passar dig, där du snabbt får upp flåset. Spurta till exempel uppför en backe eller trappa, cykla i snabbt tempo på en träningscykel eller hoppa hopprep. Kör så hårt du kan i 20 sekunder, vila tills andningen återhämtat sig och upprepa två gånger till. Tränar du tre gånger i veckan blir det sammanlagt tre minuters hårdträning per vecka.

Tips!

Se till att röra på dig varje dag. Promenader och vardagsmotion, som att ta trapporna istället för hissen, hjälper dig att hålla förbränningen igång.

Kombinera 3-minutersmetoden med 5:2!

Enligt Michael Mosley kompletterar 5:2-dieten och högintensiv träning varandra perfekt. När du äter mindre kalorier och samtidigt ökar på förbränningen med träning kan siffrorna på vågen rasa snabbare än om du endast kör på en av metoderna.

AV: Linnea Bjärle BILD: Thinkstock

Annons