Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Kom i toppform på 7 minuter om dagen!

21 okt, 2014 
Kan man bli starkare och smalare på sju minuters träning om dagen? Ja, med nya, högintensiva cirkelträningen HICT får du resultat rekordsnabbt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

I skuggan av den populära HIT-träningen har en ny träningstrend dykt upp: HICT-träning. HICT står för High Intensity Circuit Training, det vill säga högintensiv cirkelträning.

Den går ut på att du gör ett antal styrke- och konditionsövningar i ett så högt tempo som du kan – och med minimal vila. Det kan till exempel vara armhävningar som följs av upphopp, som följs av utfall. Ja, du förstår. Tanken är att den intensiva träningen ska ge resultat rekordsnabbt. Redan efter ett par veckor kommer du märka att du orkar mer.

I USA har forskarna Brett Kilka och Chris Jordan specialstuderat HICT-metoden – och kommit fram till att den är ett effektivt sätt att gå ner i vikt och bränna fett. De rekommenderar att man gör 9–12 övningar, som involverar hela kroppen. Alla övningar görs under 30 sekunder med 10 sekunders vila mellan, totalt sju–åtta minuter.

Poängen är att hela kroppen ska få en total genomkörare, som i sin tur leder till en snabbare viktnedgång. Anledningen är att så kallad motståndsträning som använder flera stora muskelgrupper, och som endast tillåter kortare vila, gör att fettförbränningen ökar – upp till 72 timmar efter träningen.

Annons

MåBra:s motionsexpert Katarina Woxnerud har satt ihop ett HICT-program med sina favoritövningar.

– Genom att växla mellan konditionsträning och styrketräning i olika stationer kan du träna hela kroppen på kort tid. Effektivt och bra, säger hon.

Här får du hennes supereffektiva träningsprogram med alla övningar du behöver!

 

LÄS MER:

Läsarfråga: ”Hur får jag smalare lår?”

Få smalare lår

Läsaren Kimberly har komplex för sina ”stora” och ”dallriga” lår. Hur ska man göra dem smalare om man inte kan punktförbränna bort fettet? Motionsexperten Katarina Woxnerud svarar.

Läs mer: ”Hur får jag smalare lår?”

 

Metoden som gör dig smal för livet – utan bantning

De flesta som bantar återfaller i gamla vanor så småningom. Undantaget är Step Diet.

Personer som lyckas gå ner mycket i vikt – och sedan behålla sin nya vikt år efter år – har en sak gemensamt. Så här kan du dra nytta av samma metod!

Läs mer: Metoden som gör dig smal för livet – utan bantning

AV: Anna Sundesten och Katarina Woxnerud

BILD: Patrik Cederman

Annons