3 vanliga träningsmissar som kan ge nackvärk (undvik dem så här)

kvinna har ont i nacken efter träningspass
7 Enkla träningsformer på hemmaplan
Slå på ljud

Slipp värk och skona din nacke under träningspasset. Här är misstagen du vill undvika och hur du ska tänka istället – för en skönare känsla efter passet.

1 Du tränar med skivstång men håller den fel

En vanlig sak som ger nackvärk är att man håller skivstången på axlarna på fel sätt. Inte minst när man gör benböj med skivstången där. Då är det lätt att trycka den en aning framåt, mot nacken om man inte ser upp i övningen.

Placerar du stången på någon av ryggradens knölar i nacken så kan du istället anstränga nacken fel på annat sätt.

Försök istället att tänka på att låta stången vila på ryggmusklerna som går i linje under nackkotorna. Så att stången vilar där det är lite mjukare och inte trycker på nacken.

2 Du sitter fel på motionscykeln

Om du brukar motionscykla på gymmet så ska du se upp med hur du sitter. Cykling belastar ofta nacken ändå, så här ska man vara lite extra noggrann.

Justera alltid cykeln så att du kan sitta skönt utan att dra upp axlarna mot öronen och så du kan slappna av hyfsat bra i armarna – så du inte sitter och spänner dig.

3 Du överkompenserar med nacken när det blir för tungt

Kanske har du någon gång gjort sit ups med händerna bakom huvudet och börjat hjälpa till att dra dig upp med armarna när magmusklerna börjat säga stopp. Kanske har du gjort bänkpressar med för mycket tyngd på stången och känt hur nacken spänner sig?

När vi inte riktigt orkar i rörelser så är det lätt att nacken hamnar i kläm på ett eller annat sätt. Se över din teknik ordentligt i olika övningar och var försiktig med nacken, den är känslig. Försök alltid tänka på att aktivt slappna av i nacken i de rörelser du inte behöver använda den.

Foto: TT

LÄS MER:

5 bästa träningsformerna för att motverka stress

Här är sovställningen som är bäst för hälsan

Så slutar du gnissla (eller pressa) tänder

Utvald läsning