Här är sovställningen som är bäst för hälsan

05 aug, 2020 
AvMåBra
Att vakna upp med nackspärr eller stel rygg kan påverka vardagen negativt. Men med rätt sovställning kan du faktiskt slippa både smärta och stelhet.
Annons

Jag tror att de flesta av oss har känt känslan av att vakna upp på ett obekvämt sätt – antingen med ryggsmärta eller stel nacke efter en lång natts sömn i en underlig position.

Om du ständigt kämpar med dessa typer av värk och smärta, kanske du bör bli medveten om vilken position du sover i. Vissa sovlägen är faktiskt bättre lämpade för att skydda ryggen.

Så många som 80 procent av svenskarna kämpar med ryggproblem någon gång i livet. Enligt webbplatsen Popsugar och den ortopediska kirurgen Charla Fischer finns det några specifika knep som du kan tänka på för att sova på ett sätt som inte bara är bekvämt, utan också är bättre för din hälsa.

Sätt att lindra smärta

– Jag har inga specifika rekommendationer när det gäller sovställningar som ger dig djupare sömn eller inte, det är väldigt individuellt. Men om du upplever ryggsmärta i en viss position, finns det sätt att lindra det, säger Fischer till den amerikanska webbplatsen.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Hon säger att kuddar är ett bra hjälpmedel. Om du gillar att sova på sidan – lägg en kudde mellan benen, det hjälper mot en öm rygg. Om du gillar att sova på ryggen kan en kudde under korsryggen vara en bra idé.

– Om du fortfarande upplever obehag i dessa positioner – ta en snabbkorrigering och ändra position oftare än du redan gör, då behöver du inte stelna till, säger Fischer.

Använd kuddar och täcken

Kjetil Lillevik på Back Clinic i Bergen håller med om att kuddar kan vara bra. Han har tidigare sagt till KK att ovanstående positioner, alltså att ligga på rygg eller sidan hjälper eftersom det är kroppens naturliga vilopositioner.

Han säger att den allra bästa sovställningen för en ond rygg är den där du tar hjälp av kuddar eller täcken. Du lägger dig helt enkelt ned med en stor kudde eller ett upprullat täcke under knäna för att minska smärtan i ryggen.

– På detta sätt lutas bäckenet bakåt, korsryggen rätas ut och irritationer kan avta. Om du gillar att ligga på sidan kan du lägga en kudde mellan knäna för att lindra rygg, bäcken och höftområdet. Detta fungerar lika bra för en styv och öm korsrygg, som för den gravida kvinnan med bäckensmärta.

Annons

Positioner man bör undvika

Om du lider av smärta i nacken rekommenderar han att du har fler kuddar tillgängliga, eftersom många personer tycker att det är bra att byta huvudkudde då och då.

Men finns det några positioner som du bör undvika? Ja det gör det. Det är inte rekommenderat att ligga på magen om du kämpar med en öm rygg, eftersom en svankning och krök i ryggen kan uppstå.

– Detta beror på att svängningen i korsryggen blir större och det ofta kan leda till ökad smärta och stelhet. När vi ligger på magen vänder vi också huvudet åt den ena sidan, vilket ofta gör det värre för de med smärta och stelhet från rygg och nacke, säger Lillevik.

Av: Silje Helgesen Källa: Kk.no Foto: TT

LÄS MER: 

Så påverkas din kropp av att du oroar dig

Sno knepen! Detta har sömnexperterna alltid i sitt sovrum

19 livsmedel att byta ut när du vill äta nyttigare

Annons