TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

"Min man förstör min träning" – här är träningsexpertens råd

16 jan, 2019 
Maken sabbar hennes träning.
Hur hanterar man suckanden och irriterade miner från sin partner varje gång man ska gå och träna? Så här tycker vår träningsredaktör Anna Sundesten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

FRÅGA: Hej. Jag försöker komma igång att träna, men märker att min man ogillar detta. Varje gång jag går till gymmet suckar han högt. Själv tränar han ingenting – och de gånger jag

påpekat detta blir han bara sur. Just nu känns träningen bara jobbig, samtidigt som jag vill hålla igång. Hur ska jag hantera jag detta?

/Kristina

 

”Berätta för honom att du blir ledsen”

SVAR: Jag förstår om du påverkas av din mans negativa attityd, det är ingen lätt situation du befinner dig i. Men jag tycker att det låter som att han är avundsjuk för att du tar tag i din hälsa och vill börja träna. Han är själv inaktiv och skulle säkert må bra av att komma igång även han. Men det kan ju kanske vara lättare sagt än gjort.

Börja med att ni sätter er ner i lugn och ro och pratar om detta. Om ni inte gör det finns det en risk att problemen kommer att bli ännu större med tiden. Berätta för honom varför du vill komma igång med träningen. Förklara att det är viktigt för dig att du känner hans stöd – och att du blir ledsen när han verkar missnöjd varje gång du ska iväg. Låt även honom berätta hur han känner inför allt. Då minskar ni risken för missförstånd och konflikter.

Annons

Rent praktiskt då: Gör så att du berättar för honom inför varje vecka vilka dagar du tänker gå till gymmet. Då vet han i förväg vad som gäller – och kan kanske själv planera in någon aktivitet då. Om han ändå väljer att sucka högt får du påminna honom om ert tidigare samtal.

Kan ni kanske även börja träna lite smått tillsammans? Eller i alla fall aktivera er på något sätt. Ta en promenad, gå och simma eller ta en cykeltur när vädret tillåter. På så sätt kan ni skapa en gemenskap i träningen. Visa din man att det roligt att hålla igång, att man mår bra av det.

Om han ändå vägrar att acceptera din träning tycker jag att du helt enkelt ska strunta i honom. Jag förstår att det kan kännas jobbigt, men i det långa loppet kommer ni att vinna på det. Om båda två förblir inaktiva finns det en risk för att ni drabbas av ohälsa – och det vill man ju helst av allt undvika.

/Anna

 

Läs mer:

Träningsexperten: Så gör du det roligare att träna!

Hur långt bör ett träningspass vara – egentligen?

Snabbaste vägen till en fastare kropp? Här är expertens svar!

 

Annons