TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Träningsexperten: Så gör du det roligare att träna!

20 sep, 2018 
Hur gör man träningen roligare? Träningsexperten Anna Sundesten svarar.
Tryter träningsmotivationen? Det gör den för Karin, som har skrivit in till MåBra och bett om tips för att komma igång med träningen – och hålla i den.
Annons

Fråga: Hej! Jag är en kvinna på 48 år som aldrig lyckas komma igång med träningen. Jag tycker inte att det känns roligt helt enkelt. Ibland sätter jag igång, men ganska snabbt försvinner motivationen. Hur kan jag hålla i träningen under längre tid?

/Karin

Läs också: Snällträna – så minskar risken att du ger upp! 

Svar: Vad kul att du känner att du vill komma igång med träningen, det är ett steg i rätt riktning. Här är några riktlinjer för en ökad motivation:

1. Sätt ett mål

Innan du drar igång kan det vara bra att fundera ut vad du vill få ut av din träning. Har du något specifikt mål? Till exempel att du vill kunna springa 5 kilometer,

orka göra ett visst antal armhävningar. Det är alltid bra att ha ett mål som är så specifikt som möjligt. Känns målet alltför långt borta, sätt delmål och belöna dig längs vägen.

2. Skynda långsamt

När du sedan drar igång, ta det lugnt i början. Ett vanligt fel är att man går ut för hårt och tränar varje dag, men det är ohållbart i längden. Satsa på tre pass i veckan till att börja med.

Annons

3. Ring en vän

Kanske kan du få med dig någon kompis, arbetskamrat eller familjemedlem? Det är svårare att hoppa över träningen när någon annan väntar på en. Likaså är det kul att peppa varandra.

Läs också: Nya träningspass 2018 – här är 12 av de roligaste!

4. Hitta regelbundenhet

En annan viktig aspekt när det kommer till träningen är att det inte får gå för lång tid mellan passen, tänk att du ska träna ungefär var tredje dag. Om det går längre än så finns det en risk att du aldrig hinner komma in i rutinen.

5. Kort & gott

När det handlar om längden på dina träningspass så behöver de inte vara så jättelånga, all rörelse räknas. För vissa kan det till exempel kännas som ett stort steg att träna en hel timme. Satsa på en halvtimme i stället. Eller lägg in ett par tio minuters styrkepass under dagen där du gör övningar med den egna kroppsvikten hemma i vardagsrummet. Det behöver inte vara svårare än så.

Läs också: Enklaste knepet: Så behåller du din träningsmotivation

Foto: IBL

 

Annons