Så tränar du bäst på löpband – 3 olika pass att springa

kvinna springer på löpband
Därför älskar vi löpning!
1:18

Efter reklamen: Därför älskar vi löpning!

(1:18)

Slå på ljud

Det kom en läsarfråga till vår träningsexpert Sandra Hiort:

"Hur tränar jag bäst på löpbandet?"

Anna-Karin skrev: Hej, jag har haft uppehåll i löpningen ett par månader men är sugen på att komma igång igen. Vill gärna vara i form när löpsäsongen utomhus drar igång igen. Jag brukar springa tre gånger i veckan. Hur tränar jag bäst på löpbandet?

Ont när du springer? Här är vanliga misstagen att undvika

Träningsexpert Sandra Hiort svarar:

Kul! Löpband kan vara riktigt roligt att springa på, även om naturen kanske lockar mer när det är härligt väder och bra underlag ute.

Personligen springer jag gärna snabba intervallpass på löpbandet året om, för att det helt enkelt känns enklare när bandet visar tempot. Då är det bara att springa med och jag behöver inte hålla koll på tider.

Tänk på det här när du byter springspåret mot löpband

Det man kan behöva tänka på i början när man går över till löpband är att inte köra på lika hårt som man gjort ute. Löpsteget blir något annorlunda på band så kroppen kan behöva lite tid för att vänja sig. Man kan gärna korta ner passen lite till en början och sedan bygga på igen.

I övrigt kan man egentligen springa i stort sett samma pass som man brukar ute. Däremot kan det vara roligare att springa intervaller, springa snabbt och springa backpass med lutning på bandet.

Ett längre långsammare pass ger ju inte så mycket variation. Vill man springa långpass kan man därför till exempel variera med lite olika lutning och tempo.

kvinna springer på löpband

Kom ihåg att värma upp och varva ner när du springer

Precis som när man springer ute är det bra att ta det lugnare i början, värma upp, samt att jogga ner på slutet av passet.

Vill du fortsätta med tre gånger i veckan även på löpband så kan ett upplägg till exempel vara att träna ett snabbt intervallpass, ett med längre intervaller och ett lugnare pass med varierad lutning.

Men hur du lägger upp det beror förstås på vad du har för mål med din träning och vad du vill ha ut av den!

Löpning måste inte vara jobbigt – 11 sätt att göra det roligare

Tre pass du gärna kan springa på löpband

  • Snabba intervaller: Värm upp 10 min med lugn jogg, spring sedan så fort du kan t ex 10x1 minut, vila en minut mellan. Jogga lugnt 5 min.
  • Längre intervaller: Jogga 10 min, spring 4x4 min, vila 2 min mellan, öka tempo för varje intervall. Jogga lugnt 5 min.
  • Variera lutning: Jogga 10 min. Fortsätt i lugnt tempo, öka lutning var tredje minut, 1–2 procent. Vänd efter 5–10 ökningar, minska nu lutningen i samma tempo.

Foto: TT

Utvald läsning