Löpning måste inte vara jobbigt – 11 sätt att göra det roligare

Så gör du det roligare att springa
TV: Se 5 riktigt bra anledningar till att älska löpning
1:18

Efter reklamen: TV: Se 5 riktigt bra anledningar till att älska löpning

(1:18)

Slå på ljud

Vill du gärna springa men tycker att det känns jobbigt och tråkigt att komma igång? Löpning kan vara alldeles underbart – om du bara ger dig själv rätt förutsättningar!

Vad vi har för inställning och känsla när vi springer speglar sig förstås i hur löprundan blir. Tänker vi att det ska bli jobbigt och tråkigt så blir det förmodligen det …

Men om vi istället tänker att det är jättehärligt, det går bra att bara låtsas till en början, så kan vi hjälpa kroppen att faktiskt till slut känna det också.

Så gör du det lättare och roligare att springa

Här är några tips på saker som kan göra det roligare och mindre jobbigt att springa!

Börja springa: 4 veckors kom igång-program

Välj ett mantra

Välj ät mantra att springa med som gör att du fokuserar på något som känns lätt eller bra. Upprepa det gång på gång medan du springer.

Det skulle till exempel kunna vara: ”lätta steg”, ”det här är kul”, ”nu går det bra” eller något som du tycker ligger bra i munnen.

Ha en plan

Gå inte ut för hårt. Sluta istället springa medan det känns bra. Då är chansen att du vill göra det igen betydligt större.

Ha ett schema som du följer eller varva gå med att springa och spring lite, lite mer för varje gång.

Värm upp ordentligt

Känslan i kroppen när du springer kan vara helt annorlunda om du ger dig själv tid att värma upp innan du rusar iväg.

Börja till exempel med att gå raskt och att sedan göra några dynamiska stretchövningar för att preppa kroppen rätt.

kvinna tycker det är roligt att springa

Lyssna på rätt låtlista

När du ska ut och springa – välj att lyssna på låtar som du blir glad av så du får sköna associationer och en härlig känsla i kroppen.

Om du gillar poddar eller ljudböcker bättre, och mår bra av att lyssna på dem, så går det förstås precis lika bra.

Håll koll på din andning

Om du tycker det är jobbigt att springa för att du snabbt blir flåsig så fokusera på din andning lite extra.

Andas långsamt, värm upp ordentligt så att kroppen hinner vänja sig och andas djupa andetag när du springer. En del gillar att andas in genom näsan och ut genom munnen – testa dig fram!

Välj rätt skor

Med rätt skor på fötterna så blir löpkänslan så mycket härligare. Välj ett par skor som du tycker känns riktigt sköna att springa i. (Och kanske snabb?)

Spring två eller i grupp

Om du gillar att vara social när du springer – spring med en vän eller signa upp dig för att springa med en löpargrupp.

Det finns många löpargrupper med coacher som både gör passen roligare och ger dig coachningen du behöver för att springa skönare.

kvinna tycker det är roligt att springa

Se till att ha styrkan som krävs

Om det känns jobbigt att springa så kan det kännas lättare om du är starkare. Träna rumpa, ben och bål för att ge dig själv bästa förutsättningarna.

5 benövningar experterna tycker du ALLTID ska göra

Håll koll på hållningen

Bra löpteknik kan göra det både lättare och roligare att springa, så det kan vara värt att lägga tid att öva på. Men en första sak man kan göra är att hålla koll på sin överkropp.

Tänk på att sträcka på dig utan att dra axlarna bakåt. Slappna av så gott du kan för att underlätta för andningen och slappna av i armarna även om du låter dem gå nära kroppen och låter armbågarna gå rakt bakåt.

Är du stel i bröstryggen kan det göra det svårt att springa skönt, så att träna rörlighet kan också vara en bra idé. Håll blicken i horisonten för att hjälpa till med hållningen.

Spring när du är piggast

För en del är morgonen bäst att springa på om man känner sig pigg då, för andra är det precis tvärtom. Hitta din tid på dygnet då det känns som lättast att springa. Det kan göra stor skillnad!

Bästa träningen för att höja pulsen – 9 effektiva konditionspass

Spring riktigt långsamt

Man måste inte springa snabbt om man tycker att det är jobbigt och tråkigt att springa. Spring riktigt långsamt istället och njut av utsikten på vägen.

Utvald läsning