TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Joanna Swica: ”Löpningen ger mig bättre självkänsla”

07 sep, 2022 
joanna swica
Löpningen har hjälpt hälsoprofilen Joanna Swica genom hennes svåraste tider. Precis som den har funnits där när livet är som bäst. För henne är löpning terapi, och en väg till bättre självkänsla. Något hon skriver om i boken Alla mina steg.
Annons

Att springa kan vara riktigt jäkla tungt, motigt, tråkigt och jobbigt … Precis som att det andra dagar kan vara superhärligt att rusa fram i full fart. Eller lite lugnare tempo när det känns bättre.

Kanske är det just det som är både tjusningen och utmaningen med att springa?

Se även: Därför älskar vi löpning!

Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Joanna Swica: "Det var ingen pang på-förälskelse"

Joanna Swica är entreprenör, hälsocoach och löpare. I sin bok Alla mina steg: en kärleksförklaring till löpning berättar hon om sin relation till löpningen.

– Det är hatkärlek jag känner för den, det går upp och ner. I början var jag inte alls så förälskad i att springa, utan ville bara börja som många andra. Men kärleken till löpning har vuxit genom åren. Det var inte en pang på-förälskelse men kärleken har absolut vuxit sig starkare under många år.

Annons

Joanna berättar att hon springer när hon är glad, när hon är ledsen, arg, trött, pigg …

– Löpningen ger mig både lugn men också en chans att vara mitt sanna jag fullt ut. När jag springer kan jag koppla av, och koppla ifrån, 100 procent.

Löpningen kan vara som terapisessioner med sig själv

Det är med löparskorna på som hon fattar sina tuffaste beslut. Och utvecklas som person. Hon beskriver det som att en del löprundor blir som terapisessioner med sig själv. Men då krävs det rundor utan musik eller sällskap.

– En till två gånger i veckan springer jag själv. Utan musik och poddar. Jag tror att det är viktigt att kunna göra det. Att vara i stunden. Och att vara trygg i sig själv.

Hur träningen i övrigt ser ut kan variera för Joanna, men löpningen är ett stående inslag.

Joanna Swica springer

Löpning har hjälpt Joanna genom de svåraste tiderna

– Löpningen hjälper mig på flera sätt. Dels har jag fått bättre självkänsla. Jag har pushat mig framåt och klarat olika saker jag utsatt mig för. Det har gett mig självkänsla i andra saker, och ett lugn. Den får mig att inte sluta utvecklas. Jag vill må bra och vara hälsosam. Och för mig hjälper löpningen lika mycket psykiskt som fysiskt.

Annons

Att springa har hjälpt Joanna vid de svåraste stunderna. Och skapat många fina stunder.

– Jag har verkligen sprungit igenom allt. Jag sprang väldigt mycket genom mitt missfall till exempel, det var en destruktiv tid. Men löpningen är också något som jag har gemensamt med min man. Det har blivit en fin sak för oss att göra tillsammans.

"Vissa dagar är det jättelätt, andra hur tungt som helst"

Även om inte är lika lätt att komma ut på en runda varje dag så blir det oftast av.

– Det har tagit år att få in det som vana. Men för mig är hälsa och välmående viktigt. Jag kan tycka att jag har en halvtimme om dagen för att ge mitt och göra någon form av aktivitet.

Och de tyngre dagarna drar hon ner – ibland på takten och tiden, men även på kraven.

– Vissa dagar är det jättelätt. Andra hur tungt som helst. Du vet inte heller hur det kommer att gå. Du kan ha tränat, laddat och förberett dig på bästa sätt så att det på pappret skulle gå jättebra. Men dagsform och tankar, med mera, kan påverka. Men tyngre dagar ger jag mig ändå ut. Jag sänker krav och förväntningar på mig själv. Det är inte prestationen som styr vad jag ska göra.

Joannas tips för att börja – och fortsätta – springa

  • Gå inte ut för hårt. Blir det jobbigt så fortsätt springa men sänk kraven. Var sjysst mot dig själv.
  • Ha en plan för dina löppass under veckan och ha gärna delmål under hela året.
  • Ta hjälp av en löpcoach eller spring i grupp.
  • Variera dina löppass
  • Spring i kläder som du känner dig bekväm i, och ha bra skor!
Bokomslag Alla mina steg
Joanna Swica har skrivit boken Alla mina steg
Annons