Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Sara Wimmercranz:”Bästa idéerna kommer efter 7 minuters löpning”

08 sep, 2022 
Sara Wimmercranz

För entreprenören och investeraren Sara Wimmercranz är löpning snudd på ett måste för att det ska gå bra på jobbet. Det är på löpturerna de bästa idéerna kommer och lösningarna faller på plats …

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tänk om man kunde komma på ett superenkelt sätt att snabbt lösa problem och komma på briljanta idéer. När man har klurat länge och kört fast i tankarna … Eller finns det kanske redan?

Se även: Därför älskar vi löpning!

Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Sara Wimmercranz: Efter 7 minuters löpning kommer idén

För entreprenören och investeraren Sara Wimmercranz, som bland annat syns i Svt:s Draknästet och är medgrundare till skoföretaget Footway och riskkapitalbolaget BackingMinds, är lösningen helt enkelt att dra på sig springskorna och ge sig ut på en löprunda.

– Jag kan sitta sju timmar vid en skärm utan att komma någonstans, men efter sju minuters löpning kommer idén jag väntat på, berättar Sara Wimmercranz.

Det kan till och med vara så att kollegorna uppmanar Sara att ge sig ut och springa. För att de vet att det är då ”magin” sker.

Annons

– Jag har verkligen insett att det händer något i hjärnan när jag rör mig. Mitt jobb är beroende av att jag ägnar mig åt fysisk rörelse. Jag tror mina bästa lösningar och mitt största kreativa bidrag händer just under löpturer. Det är nästan övernaturligt häftigt hur det fungerar.

Sara Wimmercranz

"Målet var alltid att må bra efter varje pass"

Hade någon sagt till Sara i tonåren att hon skulle börja springa hade hon bara skrattat. Visserligen höll hon på med bollsporter när hon var yngre, men just löpning kändes aldrig som ett alternativ.

– Men så bodde jag utomlands en period i 20 års-åldern och gick upp väldigt mycket i vikt. Jag vägde mer då än jag gjorde innan förlossningarna med mina barn. Jag tänkte att "jag är ung och ska det verkligen vara såhär"?

Annons

Sara började jogga. Inte långt och inte mycket till en början.

– Jag började med väldigt låga mål och var jättesnäll mot mig själv. Sen byggde jag på lite mer ibland. 100 meter längre en dag tyckte jag till exempel var jättebra. Målet var alltid bara att må bra efter varje pass. Och att längta till nästa gång.

"Jag springer för att jag vet att jag mår bra av det"

I takt med att Sara klarade mer och mer mådde hon också bättre i sig själv.

– Inte för att jag gick ner i vikt, det var inte huvudfokus. Jag växte av att klara mer, kände att jag fick bättre självkänsla.

Nu har Sara sprungit mer än halva sitt liv, trots det har hon aldrig kallat sig för löpare.

– Att springa har bara blivit en naturlig del av min vardag. Ibland springer jag fort, ibland långt, ibland stannar jag av och går istället. Men jag gör det för att jag vet att jag mår bra av det. För mig har det varit så himla tydligt att det enda sättet att börja träna är att börja träna.

Annons

Ska du börja göra någonting så måste du helt enkelt börja.

– Och du kan inte framkalla det där välbefinnandet som springturen ger i dig själv utan att faktiskt göra det. För mig har det blivit något självklart, nästan som att äta frukost. Jag vet också att om jag ska kunna hålla en högre nivå på jobbet så måste jag få in löpturerna.

Så lurar Sara bort sina egna ursäkter

Därmed inte sagt att Sara längtar efter varje löprunda. Ibland tar det förstås emot att komma ut också.

Däremot kan det ändå vara lustfyllt när jag väl kommer ut. Och jag kan älska när det regnar från sidan i november. För att komma iväg kan jag ladda upp med en låt jag gillar just nu, som jag längtar efter att lyssna på. Men det händer också att jag drar ut men väljer att gå hem igen. Så blir det roligare nästa gång.

Ett annat knep Sara tar till är att lura bort sina ursäkter. 2009 sprang Sara för att träna inför maraton. Ofta blev det längre pass. När hon fick barn var det lätt att ursäkta sig med att hon inte hade tid längre.

Annons

– ”Jo, du har fem minuter”, säger jag till mig själv då, och så springer jag snabbt de minuterna och så får det vara bra. Och är det dåligt väder har jag en spinningscykel inne istället. Jag försöker lägga upp mina pass så att det ska bli kul nästa gång jag ska träna, så att jag kan längta tills dess.

"När jag inte längre tänker på jobbet kommer idéer"

Men det kan alltså också handla om att komma ut för att lösa en uppgift i jobbet till exempel.

– Jag kan själv känna att ”nu måste jag ut och röra på mig”. För att det är något som behöver skakas om eller om jag behöver nya infallsvinklar. Det blir nästan som meditation. Och plötsligt när jag inte alls tänker på jobbet längre kommer lösningar, idéer och tydliga strategier till mig.

Eller ett skönare humör. Något som även familjen har noterat.

– Min man kan säga att ”nu ska du nog ut och springa”. Jag är normalt en person med mycket energi, så när jag börjar dippa behöver jag tanka lite på en löprunda. Det föder mer energi i mig.

Annons

"Du behöver inte vara snygg eller springa snyggt …"

Saras rundor är idag allt mellan 20 minuter och tre timmar. Gärna några gånger i veckan, men det är inte alltid hon får till det. Allra helst springer hon i natur.

– Min favorit är att springa rätt ut i en skog. Jag kan sakna tiden då jag inte hade google maps. Då kunde jag springa vilse och det blev ett stort äventyr att ta sig tillbaka igen.

Hon har inga ambitioner kring att det ska se snyggt ut när hon springer.

– Man behöver verkligen bara gympaskor och en bra sportbehå. Ibland kommer jag iväg med en barnmössa på huvudet eller ett 80-tals pannband. Jag är väldigt obrydd när det kommer till att se bra ut när jag tränar.

Eller som Sara brukar säga:

– Du behöver inte vara snygg, springa snyggt eller springa för att bli snygg. Och du behöver inte vara snabb, springa snabbt eller springa för att bli snabb …

Sara Wimmercranz

Sara Wimmercranz bästa träningstips:

  • Tänk inte så mycket, gör ett pass bara. Spring så långt du orkar och gå hem sen.
  • Sluta springa när det fortfarande känns bra, så att du längtar till nästa pass.
  • Var snäll mot dig själv, var glad att du kom iväg även om det bara blev några minuter.
  • Tänk på känslan efteråt, hur bra det kommer kännas när du sprungit.
  • Lägg till ett enda pass bara, innan du vet ordet av har du tränat halva livet.
  • Hitta din grej. Träningen som passar dig, som du tycker är kul. Och som gör att det blir kul under hela året.
  • Lura dina ursäkter. Är tiden en ursäkt, träna kort. Är vädret en ursäkt, träna inne.
  • Försök göra träningen till en naturlig del av din vardag.
Annons